“Pregătire medicală: prelevarea trebuie făcută fie înainte de toaleta cavităţii bucale sau ingestia de alimente sau lichide, fie la 4 ore după acestea; pacientul nu trebuie să fie în tratament cu soluții oftalmice și picături nazale” – sunt indicații pe care le primesc cei care se pregătesc pentru un test Real Time PCR.

Astfel de recomandări sunt transmise de majoritatea clinicilor medicale în care se fac teste pentru diagnosticarea COVID-19.

De aici a apărut și dilema mai multor pacienți: nu am voie să mănânc sau să beau apă înainte cu 4 ore de testare? De ce, de vreme ce nu este un test de sânge, ci unul efectuat pe exudat faringian și nazofaringian?

Specialiștii spun că nu există o recomandare oficială în această privință, ca persoana care face testul COVID să nu mănânce în prealabil. Ce este foarte important e ca testul să fie efectuat corect, adică recoltarea secreției să se facă profund, în fosele nazale, iar nasul să fie suflat înainte.

Maria Nica, șefa de laborator a Spitalului “Victor Babeș” din București, a explicat pentru Libertatea: “Conform protocolului de recoltare, emis de OMS pe 11 septembrie 2020, ca și în toate protocoalele în baza cărora am lucrat din februarie până astăzi, nu se specifică obligativitatea sau regula ca pacientul căruia i se recoltează proba să nu mănânce”.

Medicul Nica continuă: “Recoltarea secrețiilor din căile respiratorii superioare implică folosirea a două tampoane. Unul recoltează din fosele nazale cât mai posterior, iar al doilea se folosește pentru recoltarea exsudatului faringian. Ambele tampoane se introduc în același recoltor din care se lucrează proba”.

Unele clinici recomandă ca pacientul să nu mănânce, să nu bea apă și să nu fumeze cu 30 de minute înainte de recoltare, însă șefa laboratorului “Victor Babeș” spune că altele sunt principalele recomandări în cazul unei testări COVID-19.

Nu s-a pus problema dacă pacienții au mâncat sau nu, pentru că o sursă bună de virus venea din nas. Altele sunt recomandările: testul să se facă cât mai devreme din momentul unui contact cu o persoană presupusă sau confirmată pozitiv cu COVID și recoltarea secreției să se facă cât mai profund posterior, în fosele nazale.

Maria Nica, șefă laborator “Victor Babeș”:

“Se recomandă să se sufle nasul înainte de recoltare, pentru că mucusul și fibrina din secrețiile nazale sunt factori inhibitori ai reacției de PCR”, a mai spus șefa de laborator de la “Victor Babeș”, care are o experiență de 30 de ani în laborator.

Măsura de a nu mânca sau a bea înainte cu 4 ore de testare este mai degrabă una de precauție, dar nu o obligativitate.

De asemenea, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București, Beatrice Mahler, a precizat pentru Libertatea că nici fumatul nu afectează recoltarea probelor COVID-19: “Testul de coronavirus este un test genetic, care nu este influențat de consumul de alimente, de băutul apei sau de fumat”.

Și medicul infecționist Valeriu Gheorghiță, de la Spitalul Militar din București, a pus accent pe recoltare, nu pe săritul mesei înaintea testării, spunând că este important “să se intre cu bețișorul cât mai profund”.

Atunci când omului căruia i se recoltează nu îi dau lacrimile, înseamnă că sigur nu i s-a recoltat corect.

Valeriu Gheorghiță, medic infecționist la Spitalul Militar din București:

Acesta a explicat și de ce: “Cea mai mare încărcătură de virus se află în nazofaringe, așa că nu contează dacă omul a mâncat sau nu”.

Din octombrie sunt disponibile şi în România testele rapid antigen dezvoltate de compania elvețiană Roche. Noul test pentru depistarea SARS-Cov-2 dă rezultatul în 15 minute şi are o sensibilitate de 96,52% (conform studiilor realizate în India şi Brazilia). Prelevarea se face ca la testul PCR, din faringe.

Urmărește-ne pe Google News