„În primul rând, îi vom ajuta să-și găsească rudele care au fost înșelate și fără să știe unde și de ce au ajuns în țara noastră. Și în al doilea rând, vom ajuta la oprirea războiului în general”, a spus femeia responsabilă cu linia telefonică, sub protecția anonimatului, pentru CNN.
În înregistrările furnizate exclusiv pentru CNN de oficialii ucraineni care operează linia telefonică, disperarea și incertitudinea din vocile apelanților ilustrează cât de atent controlează Moscova informațiile despre război.
„Scuzați-mă că vă deranjez, vă sun pentru fratele meu”, „Ai vreo informație despre soțul meu?” sau „Bună ziua, linia telefonică, acesta este locul unde puteți afla dacă o persoană este în viață?” – sunt unele din cele mai des replici auzite de operatori.
„Lumea este atât de speriată în Rusia”
Apelurile au venit din locații din întreaga Rusiei, din estul îndepărtat de la Vladivostok până la granița cu Ucraina, dar și din țări din afara Rusiei, inclusiv din Statele Unite de la persoane care au spus că au fost rugate de rudele lor din Rusia să ceară informații de teamă să nu aibă de suferit în plan intern dacă apelează ei linia telefonică.
„Ne dăm seama că toate semnele indică faptul că cel mai probabil a fost ucis în acțiune, dar încă încercăm să găsim informații despre unde este cadavrul care poate fi găsit. Sau poate, sperăm, că este în viață”, a spun un rus care locuiește în Statele Unite care a sunat să afle detalii despre vărul său.
„Familia încearcă să nu fie contactată de nimeni pentru că toată lumea este atât de speriată în Rusia. Tuturor le este frică să vorbească, tuturor le este frică că agențiile de aplicare a legii îi urmăresc”, continuă bărbatul.
Instrument de informare, dar și de propagandă
Un înalt oficial al guvernului ucrainean a declarat pentru CNN că linia telefonică a conectat zeci de familii cu soldații ruși din Ucraina. „I-am invitat să vină în Ucraina pentru a se întâlni cu fiii lor, dar până acum nimeni nu a decis (nr. să facă acest lucru).”
Potrivit oficialilor care lucrează la linia telefonică, marea majoritate a celor care au sunat au spus că fiii sau soții lor le-au transmis că au fost trimiși la antrenament ca rezerviști sau la exerciții militare. Mulți spun că au pierdut contactul cu familiile pe 22 sau 23 februarie, chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.
„Copiii noștri sunt folosiți ca obiecte de consum, ca un scut uman. Politicienii, oamenii mari își fac jocurile, își rezolvă problemele, în timp ce copiii noștri mor, pentru că cineva vrea să câștige bani sau își satisface ambițiile personale și să devină un rege al lumii”, spune un tată care a apelat linia.
Alții își cer iertare Ucrainei pentru că Rusia le-a declarat război și subliniază că „e războiul lui Putin” nu și al lor. Cu toate acestea, linia telefonică nu este concepută doar pentru a oferi răspunsuri, este și un instrument de propagandă, pentru a galvaniza rușii împotriva războiului, un război care acum pare din ce în ce mai probabil să fie prelungit și sângeros, concluzionează CNN.