Timp de două zile, zeci de colaboratori spanioli din domeniul televiziunii, precum şi vedete ale micului ecran din Spania au trecut pe la căpătâiul celui care le-a fost maestru pentru a-şi lua rămas bun. Printre aceştia, şi trei dintre fostele soţii.

Cu o seară înainte de incinerare, la capela cimitirului La Paz din oraşul Tres Cantos, un preot român, chemat de familie, a zăbovit şi s-a rugat mai bine de o oră alături de rudele îndurerate. Alături de ultima soţie a lui Lazarov, Augusta, pe ultimul drum l-au condus şi alte trei foste neveste, printre care şi Sonia Costa, a şasea dintre ele.

Reporterii Libertăţii au reuşit să stea de vorbă cu Sonia, descoperind cu uluire că Lazarov a fost căsătorit de şapte ori, nu de şase, aşa cum s-a vehiculat tot timpul în presa din România. Lazarov a cunoscut- o pe Sonia la o petrecere. “Lucram ca designer de televiziune. M-a cucerit imediat cu farmecul şi cu personalitatea lui”, povesteşte femeia. Cei doi s-au căsătorit chiar pe data de 11 septembrie 2001. Era ziua atentatelor din America.

Sonia, a şasea soţie: «Te plâng enorm! Mi-ai fost cel mai drag»

Sonia nu ştia că totul se va nărui, asemenea turnurilor gemene: “Nu regret nimic! Poate doar că nu am făcut copii”, ne-a mărturisit Sonia, printre lacrimi. “Oricum, au fost cei mai minunaţi zece ani din viaţa mea. Doar unul am fost căsătoriţi. Nu ne trebuiau acte, era iubire pură. Repet, a fost cel mai important om din lume pentru mine”, a continuat fosta soţie a lui Lazarov. În 2002, pe 7 iulie, au divorţat, chiar de ziua fiestelor de tauri din Pamplona, dar au păstrat legătura.

Referindu‑se la cel care a fost Lazarov, Sonia păstrează o imagine vie: “A fost un om uriaş, un autodidact, a învăţat disciplina la locul de muncă. Era cel mai bun în domeniul lui. Aproape de perfecţiune. Dacă nu cumva chiar a şi atins- o!”. Deşi fostul ei soţ a trecut în nefiinţă, Sonia are un mesaj pentru “Valerio”: “Oriunde ai fi, Valerio, te plâng enorm! Mi-ai fost cel mai drag”.

«Augusta este fermecătoare!»

Sonia a acceptat să vorbească, pentru agenţia Europa Press şi despre Augusta, ultima soţie a producătorului: “Am cunoscut-o! Este, fără îndoială, fermecătoare. A fost mereu lângă el în ultimele momente. Dar simt şi eu durerea imensă, ca şi Augusta şi la fel ca toţi copiii lui”.

3.500 de euro ca să transformi cenuşa celui drag într-un diamant

Tehnologia elveţiană datorită căreia cenuşa celui decedat este transformată în diamant a ajuns şi în Spania, iar echipamentul e disponibil chiar la cimitirul La Paz. Aici există o încăpere destinată confecţionării de diamante din cenuşa defuncţilor, o nouă modă printre cei cu dare de mână. Aşa că, dacă doreşte, Augusta, ultima soţie a lui Valeriu Lazarov, poate transforma rămăşiţele bărbatului pe care l-a iubit enorm într-un obiect care s-o însoţească o viaţă întreagă.

Prin diverse metode chimice rămase secrete, cenuşa se cristalizează şi se transformă în diamante, colorate în funcţie de dorinţa clientului. Pentru un briliant de 0,25 carate, preţul este de circa 3.500 de euro şi acesta creşte pe măsură ce şi valoarea pietrei e mai mare (numărul de carate creşte). Toată procedura poate dura până la şase săptămâni.

Slujbă şi la Bucureşti

În paralel cu ceremonia funerară ce a avut loc aseară la cimitirul La Paz de lângă Madrid, la Bucureşti a fost organizată o slujbă religioasă ortodoxă pentru cel dispărut, la cererea familiei. La aceasta au participat toţi cei care l-au cunoscut pe Valeriu Lazarov şi l-au apreciat, dar care nu au putut ajunge în capitala Spaniei pentru a-l conduce pe maestru pe drumul către eternitate.

Locul de veci, 1.884 €

La capela în care a fost depus corpul neînsufleţit al lui Lazarov, chiria pentru 24 de ore a unei încăperi funerare este de 598 de euro. Tot aici, machiajul şi pregătirea defunctului pentru funeralii costă 111 euro. În cimitirul La Paz, un loc de veci, chiar şi pentru urne, concesionat pentru şapte ani, costă 1.884 de euro. Preţul pentru incinerare porneşte de la 3.700 de euro.

Urmărește-ne pe Google News