Ceea ce se anunţa a fi o nouă zi liniştită în ascunzătoarea lui de lux s-a transformat în apocalipsă pentru cel mai căutat terorist de pe planetă, Osama bin Laden.
În miez de noapte, la ora locală 1.15, patru elicoptere americane au lansat atacul asupra vilei de trei etaje, fortăreaţa din oraşul pakistanez Abbotabad în care liderul Al Qaeda stătea ascuns de multă vreme. 10 ani le-au trebuit americanilor să-i dea de urmă, iar din august anul trecut, când au primit informaţia despre locaţia lui bin Laden, 100 dintre cei mai buni agenţi şi strategi ai CIA şi ai armatei americane au pregătit asaltul.
Astfel, patru elicoptere au plecat din baza pakistaneză Ghazi spre Abbotabad. Au lansat câteva rachete în curtea fortăreţei, zăpăcindu-le pe gărzile lui Osama. Apoi, pe frânghii, cinci membri ai forţelor SEALS au intrat în clădire, ucigându-i mai întâi pe cinci dintre apărătorii teroristului.
I-au cărat cadavrul în spate
Conform presei din Pakistan, când au ajuns în beciul unde era Osama, acesta a încercat să se ferească de gloanţe, folosind o femeie. Fiul lui cel mare (dintre cei 11 pe care-i are inamicul nr. 1 al Americii) a fost lichidat pe loc. Osama a primit şi el, după câteva secunde, un glonţ în cap.
Potrivit presei americane, părăsirea fortăreţei a fost extrem de dificilă pentru militarii SEALS: “În momentul schimbului de focuri, doar un elicopter se mai afla la faţa locului. Acesta a fost avariat şi s-a prăbuşit. Militarii au trebuit să care în spate cadavrul lui bin Laden şi pe cel al fiului acestuia până la un punct sigur de extragere”, a scris New York Daily News.
Cadavrele celor doi au fost duse la baza Bagram din Afganistan şi apoi, conform CNN, aruncate în mare. Aceasta deoarece americanii nu au vrut ca islamiştii să transforme mormântul lui bin Laden în loc de pelerinaj.
Serviciile secrete monitorizau zona
Informaţia esenţială în localizarea lui Osama bin Laden a venit în august 2010. Serviciile secrete americane ştiau de ani buni “numele de război” al mesagerului de încredere al liderului terorist şi faptul că aceştia ar putea locui împreună. Au reuşit să-i stabilească identitatea reală în 2007. Mai rămânea de aflat unde locuia. Americanii au reuşit acest lucru în vara anului trecut.
Vila – ziduri de 5 metri cu sârmă ghimpată
Vila de la Abbotabad, acolo unde a fost ucis Osama bin Laden, a fost construită, conform unui oficial american, în urmă cu cinci ani, special pentru a adăposti un fugar important. “Am fost şocaţi de ceea ce am văzut, era o bază unică. Are ziduri de 3-5 metri, cu sârmă ghimpată deasupra”, a declarat oficialul de la Casa Albă.
Nume de cod «Elvis»
De 10 ani, de când a început hăituirea lui Osama bin Laden, America a investit fonduri uriaşe pentru a-l găsi pe cel supranumit de SUA “inamicul numărul 1 al poporului”. Ca atare, ampla operaţiune secretă a fost şi ocazia cu care Osama bin Laden a primit şi un nume de cod: “Elvis”. Motivul? Apariţiile sale sporadice şi neaşteptate, precum şi modul cum reuşea să se ascundă şi să se ferească de cei ce-l căutau, întocmai ca marele star american.
Pakistanezii au recunoscut: poza cu Osama mort e un trucaj
La câteva ore după anunţul morţii lui Osama bin Laden, o fotografie cu presupusul cadavru al teroristului a făcut înconjurul lumii. Televiziunea de stat pakistaneză a recunoscut că jurnaliştii săi au realizat trucajul şi şi-a cerut scuze că a indus în eroare presa internaţională.
Chirurgul Zawahiri, noul lider Al Qaeda
Cum Osama bin Laden, liderul Al Qaeda, a fost ucis, cel mai probabil, succesorul său în fruntea reţelei teroriste va fi chirurgul egiptean Ayman al-Zawahiri.
Considerat numărul 2 în Al Qaeda, medicul chirurg de origine egipteană Ayman al-Zawahiri (60 de ani) ar fi singurul care i-ar putea lua locul lui Osama. Născut la Cairo, Ayman e al doilea pe lista celor mai căutaţi terorişti din lume. Zawahiri e unul dintre creierele mişcării teroriste, care a apărut în mai multe filme unde denunţă Statele Unite şi aliaţii săi.
Analiştii spun că Zawahiri era cel mai apropiat mentor al lui bin Laden. “Era precum creierul pentru trup”, a descris relaţia celor doi unul dintre avocaţii care l-au apărat într-un proces pe Zawahiri. El şi bin Laden s-au cunoscut la jumătatea anilor 80, în oraşul Peshawar, unde susţineau gherilele care luptau împotriva ruşilor din Afganistan.
Şedinţă CSAT, aseară, la Cotroceni
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit, aseară, în jurul orei 19.00, la Palatul Cotroceni, pentru a discuta eventualele probleme care pot apărea în România ca urmare a uciderii teroristului numărul 1 al lumii, Osama bin Laden. Şedinţa a fost condusă de preşedintele Traian Băsescu.