Daniil Sihastrul, duhovnicul marelui voievod Stefan cel Mare, este unul dintre cei mai populari sfinti romani. A fost trecut in Cartea Sfintilor abia dupa evenimentele din decembrie 1989 si este sarbatorit in calendarul crestin-ortodox pe data de 18 decembrie.
 
Potrivit marturiilor, Daniil Sihastrul s-a nascut intr-o casa de tarani dintr-un sat ce apartinea Episcopiei Radautilor, iar numele sau de botez a fost Dumitru. Din frageda tinerete, tanarul Dumitru a parasit familia si s-a calugarit la manastirea din Radauti, primind, dupa randuielile monahale, numele David.

Aici a invatat sa scrie si sa citeasca si a lucrat alaturi de ceilalti calugari. Dorind sa duca o viata cu adevarat de pustnic, departe de lume si de evenimentele tulburi ale acelor vremuri, tanarul a parasit targul si s-a retras la un schit din apropierea actualei locatii a Manastirii Putna.

Aici a devenit cu adevarat calugar si a primit numele sub care este si astazi cunoscut, acela de Daniil. Dupa o scurta perioada a plecat si din acest loc, alegand sa se retraga aproape de munte, pe malul paraului Putna. Acolo a gasit o stanca, unde, dupa cum spune legenda, a daltuit un paraclis cu pridvor, naos si altar, iar dedesubt o incapere sapata tot in piatra, care ii slujea drept chilie.

Vestea despre acest evlavios sihastru s-a raspandit repede, mai ales in satele din partile de nord ale Moldovei. Era cautat de o multime de credinciosi carora le citea rugaciuni pentru izbavirea de boli si suferinte.
A auzit despre el si tanarul Stefan, fiul lui Bogdan al doilea, cel care avea sa devina marele voievod al Moldovei. Se spune ca Daniil i-ar fi prezis acest lucru lui Stefan, ca nu peste multa vreme va urca pe tronul tatalui sau ucis la Reuseni.
Ajuns pe tronul Moldovei, Stefan Voda l-a cautat si s-a sfatuit cu sihastrul in toti anii lui de domnie, atat in vremuri de pace, cat si in vremuri de cumpana.

Se crede, de asemenea, ca tot cuviosul Daniil l-a indemnat sa inalte Manastirea Putna in apropiere de chilia sa. Se mai spune ca domnitorul si ierarhii tarii din acea vreme voiau sa-l ridice la ranguri bisericesti inalte, insa Daniil nu a acceptat niciodata acest lucru.
Anul in care a murit Daniil Sihastrul nu se cunoaste cu exactitate, dar se stie ca a fost ingropat in partea sudica a pronaosului de la Manastirea Voronet.

Istoricii recunosc faptul ca intre Daniil Sihastrul si voievodul Stefan cel Mare a existat o puternica legatura duhovniceasca. In micuta chilie din apropierea actualei Manastiri Putna, domnitorul primea de la calugar tot timpul sfaturi care s-au dovedit a fi extrem de utile.

De exemplu, dupa infrangerea de la Razboieni din 1476, Daniil Sihastrul l-a povatuit sa continue luptele cu turcii, prevazand ca intr-un final va birui, ceea ce s-a si intamplat. ?n amintirea acestei victorii, in anul 1488, Stefan cel Mare a construit Manastirea Voronet.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News