Peştera

Înconjurat de Munţii Bucegi, Leaota, Piatra Craiului şi Postăvarul, satul Peştera are o frumuseţe unică: straturi verticale de calcar la care ajungi mergând, practic, pe coama munţilor şi o peşteră mai cunoscută decât satul însuşi. Peştera Liliecilor, care a dat şi denumirea satului, chiar dacă nu este foarte spectaculoasă şi nici foarte mare, se află într-o stâncă uriaşă, calcaroasă, cu numeroase orificii, în care se adăpostesc întregi colonii de lilieci, unii din specii rare.

Sibiu

Când spui Sibiu, spui oraş medieval, rezervaţii naturale, staţiuni, drumeţii, dar şi distracţie, aşa că în zonă se înregistrează o mare densitate de turişti străini pe metrul pătrat. Turnul Sfatului şi Podul Minciunilor sunt vedetele oraşului, zonele Ocna Sibiului şi Mărginimea Sibiului sunt aglomerate de cei care caută tradiţionalul, iar la Păltiniş vin amatorii de sporturi montane. Cele 15 parcuri, monumente sau rezervaţii naturale din jurul oraşului – Cindrel, Iezerele, Lacul fără fund, Dealul Zakel etc. – sunt împărţite frăţeşte de toţi străinii care ajung în zonă.

Transfăgărăşan

Mai e cineva care nu a auzit încă de Transfăgărăşan, la noi sau în străinătate? Puţin probabil, după ce echipa unei cunoscute reviste auto din Marea Britanie l-a numit “un drum fabulos, cel mai uimitor pe care l-am văzut vreodată!”. Şoseaua construită în anii 70 reuneşte, dincolo de peisaje incredibile, cascade de vis, Barajul Vidraru, Cetatea Poenari şi lacul glaciar Bâlea. Unul din cele mai spectaculoase puncte de pe traseul cu o lungime de 151 km dintre Transilvania şi Muntenia este tunelul de 887 m, care leagă zona Capra de căldarea glaciară Bâlea – acolo, şoseaua atinge altitudinea maximă: 2.042 de metri.

Cluj-Napoca

Anul acesta s-au vorbit în Cluj- Napoca mai multe limbi străine ca oricând, după ce oraşul a devenit Capitala Europeană a Tineretului. Aici, frumuseţea nu se măsoară, ci se simte luând la pas pieţele vechi şi noi, străzile, muzeele, parcurile, clădirile ce ascund mistere din secole de mult uitate, dar şi restaurantele şi cluburile. Nu doar oraşul contează însă pentru turişti, ci şi împrejurimile – satele din zonă, dar şi cascada Vălul Miresei ori cetatea de 700 de ani de la Bologa. Din păcate, toate le-au devenit mai familiare străinilor decât românilor, care, în loc să descopere comorile din ţara natală, preferă să bată alte ţări în vacanţe…

Sighişoara

Fondat în urmă cu 900 de ani de saşii aduşi în zonă de regii maghiari, Sighişoara este astăzi unul dintre cel mai bine conservate oraşe medievale ale Europei, iar asta îi atrage ca un magnet pe turiştii străini. Farmecul şi valoarea istorică a numeroase clădiri şi străzi ale oraşului au determinat includerea lor în patrimoniul UNESCO, dar mai ales în sufletele celor care trec pragul cetăţii. Pentru că Sighişoara este, practic, un oraşmuzeu, care te face să nu mai ai ochi pentru altceva. Turnul cu Ceas, Casa lui Vlad Dracul, Biserica Mănăstirii Dominicane, scările acoperite sau Şcoala din deal sunt locuri pe care trebuie să le vezi. Dacă ai mai mult timp la dispoziţie, ia la pas străduţele şerpuite din cetate – vei descoperi zeci de case monument-istoric, cu detalii superbe. Iar dacă nu eşti slab(ă) de îngeri, intră în cimitirul Bisericii Evanghelice: este un loc diferit de orice cimitir de oraş pe care-l ştii, e delurit, vălurit, cu pietre de mormânt vechi de sute de ani, năpădite de vegetaţie – o privelişte ce-ţi va tăia răsuflarea, la modul plăcut. Imortalizată în fotografii de toţi turiştii este şi căruţa pitorească a îngrijitorilor cimitirului, care arată ca o veritabilă reşedinţă vrăjitorească.

 
 

Urmărește-ne pe Google News