Ii mancam mereu cu mare pofta si ii savuram cu placere alaturi de o sticla cu bere, dar putini dintre noi stim cum ‘s-au nascut ei. Mititeii au o poveste foarte interesanta si veche de peste o suta de ani pe care doar muzeografii Bucurestiului o mai stiu.

Mititeii s-au nascut fix in buricul Capitalei, pe Lipscani. Aici era un local renumit. ‘Pe strada Covaci, la numarul 3, exista restaurantul „La Iordache”. Patronul, Iordache Ionescu, pregatea mancaruri extraordinare, spune Dan Falcan, istoric la Muzeul Municipiului Bucuresti.

In perioada de inflorire a restaurantului, la sfarsitul secolului al XIX-lea, unul dintre clientii localului, N.T. Orasanu, obisnuia sa dea tot felul de denumiri amuzante listei de bucate. ‘La scobitoare i se spunea baioneta, iar la tuica ii spuneau o idee. Ei nu ziceau „mergem la o tuica”, ci „mergem la o idee”‘, explica Falcan. Iar carnatii mici, clientii i-au numit mititei. Legenda spune ca primii mici facuti in Romania s-au nascut tot la hanul lui Iordache, cand acesta a ramas fara mate pentru carnati si atunci a pus carnea fara invelis direct pe gratar. De peste 50 de ani, carciuma lui Iordache nu mai exista, pe locul ei functionand acum un magazin de antichitati.

Si sarbii gatesc mititei traditionali

Specialistii spun ca mititeii isi au originea in Balcani, provenind din Serbia, de unde au ajuns apoi in Grecia, Turcia si in bucataria romaneasca. Turcii au si ei un preparat asemanator micilor. Acesta este facut insa exclusiv din carne de oaie si este mult mai iute. Cantitatea de carne folosita pentru un astfel de ‘mic e dubla fata de cea folosita la noi si se prajeste pe un bat. Acesta se numeste Adana Kebab.

Urmărește-ne pe Google News