Consiliul de Securitate al ONU a impus sanctiuni economice si comerciale impotriva Coreei de Nord si a cerut Phenianului sa nu efectueze noi teste nucleare si sa revina la negocieri. Rezolutia impune un embargou asupra “armelor si materialelor avand legatura cu tehnologia nucleara sau cea pentru rachete”, precum si asupra “produselor de lux”.
Pedepsele administrate regimului de la Phenian pentru testele nucleare au intarziat la masa tratativelor din cauza retinerilor Rusiei si Chinei, aliati apropiati ai Coreei de Nord. Decizia adoptata in unanimitate de cei 15 membri ai Consiliului de Securitate risca sa arunce tara condusa de Kim Jong Il intr-o criza economica de mari proportii.
Astfel, ONU impune un embargou asupra “armelor si materialelor conexe”, “materialelor avand legatura cu tehnologia nucleara sau cea pentru rachete”, precum si asupra “produselor de lux”. Textul cere tuturor statelor membre ONU “sa coopereze pentru a asigura respectarea acestor embargouri, inclusiv prin inspectarea oricarei incarcaturi avand drept destinatie sau origine Coreea de Nord”.
In cazul nerespectarii clauzelor membrii Consiliului de Securitate vor putea actiona in baza Capitolului VII, care ofera posibilitati de interventie armata pentru blocarea neregulilor, in ciuda insistentelor Chinei si ale Coreei de Sud, care au sustinut “masuri care nu implica folosirea fortei armate”.
Rezolutia “condamna testul nuclear anuntat de Coreea de Nord” si cere Phenianului “sa se abtina de la orice nou test nuclear sau tir de racheta balistica”.
Documentul precizeaza ca in cazul in care Coreea de Nord respecta prevederile rezolutiei sanctiunile pot fi ridicate, iar activitatea comerciala restabilita.
Coreea de Nord isi doreste negocieri in sase
Republica Democrata Populara Coreeana vrea ca negocierile sa fie continuate in format de sase, adica cele doua Corei, China, Japonia, SUA si Rusia, a declarat ministrul de externe adjunct al Rusiei, Aleksandr Aleksiev. “Partea nord-coreeana a precizat ca procesul de pace in sase ar trebui sa continue, ca nu respinge negocierile in sase si ca obiectivul unei denuclearizari complete a peninsulei coreene ramane valabil”, a afirmat oficialul rus.