Clădirea (foto jos), o adevărată fortăreaţă ridicată în cartierul bucureştean Berceni, a înghiţit peste 20 de milioane de euro, bani primiţi prin fonduri europene. Servere uriaşe, ascunse în spatele unor uşi zăvorâte, adăpostesc numele şi fotografiile a sute, poate mii de oameni din Spaţiul Schengen pe care poliţia îi caută din diverse motive: fie pentru că au ucis sau au tâlhărit, fie pentru că sunt martori importanţi în procese, fie pentru că familiile nu mai ştiu nimic de ei şi acum figurează la rubrica ”dispăruţi”.

În baza de date sunt însă şi maşini sau obiecte care fac obiectul unor anchete. E suficient un singur clic, fireşte protejat de o parolă şi informaţia pleacă din cele câteva sute de mii de terminale pentru a străbate instantaneu Europa, de la un capăt la celălalt al Spaţiului Schengen, prin canalele sistemului informatic.

”Acum avem o reţea naţională a cărei este aici, la Bucureşti. Pentru a putea accesa baza de date, utilizatorul trebuie să se identifice. Orice intrare în sistem este monitorizată. Se ştie exact cine şi când a umblat. Informaţia care ajunge la Strasbourg unde e centrul operaţional Schengen, e procesată, iar utilizatorul poate vedea astfel o copie a bazei de date a ţării lui. Am prins infractori chiar şi în doar câteva ore de la alarmarea în sistem”, ne-a declarat chestorul Marian Tutilescu, şeful departamentului Schengen (foto stânga).

Clădirea din Bucureşti care adăpostesteşte toate aceste informaţii secrete a ”înghiţit„ în jur de 20 de milioane de euro.

”Dotările sunt de ultimă generaţie, unice în România, iar măsurile de protecţie sunt pe măsură. Imobilul este ridicat pe un sistem de role, care permite o mobilitate mare la cutremur, iar în caz de incendiu se declanşează o instalaţie de stingere cu gaz inert. Aici nu se stinge niciodată lumina pentru că există un generator propriu, iar securitatea este asigurată atîât de personal militar, cât şi de siteme video şi audio performante. Totul a costat în jur de 20 de milioane de euro. La nivel naţuional, reţeaua SIS a costat 82 de milioane de euro”, a adăugat chestorul Tutilescu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News