1.647 de romani in uniforma lupta in razboaie care nu sunt ale lor. N-o fac de amorul artei, ci pentru un trai mai bun, intrucat un an de sacrificii prin ‘teatre de operatii’ aflate la capatul pamantului ii ajuta sa plonjeze macar o perioada intr-o viata mai buna.
Suntem o tara mica si ne bagam in seama de-a lungul si de-a latul planetei, rasucind fusele orare pentru a le da speranta unora mai napastuiti decat noi. Sub egida ONU, NATO, OSCE sau inrolati in coalitii internationale, militari, jandarmi si politisti autohtoni cutreiera deserturi nesfarsite, jungle de nepatruns si terenuri minate sau scotocesc munti, unde raul si ramul numai prieteni nu le sunt. Cu totii isi risca vietile si sanatatea pentru a aduce siguranta acolo unde nu exista decat ura si pentru a forta un zambet pe chipurile localnicilor greu incercati de soarta. Mai jos vedeti o statistica rece, care va lamureste cat de mica este lumea pentru noi.
Mai exista si alti ofiteri de legatura
Armata Romaniei mai aloca ofiteri de legatura si personal de stat major in cadrul comandamentelor destinate conducerii operatiilor din Balcani, Afganistan si Irak, sub egida diferitelor coalitii internationale (altele decat sub steagurile NATO, ONU sau UE). In acest sens, exista o celula de opt militari la Tampa (SUA), un ofiter la Northwood (Marea Britanie) si unul la Paris (Franta), plus militarul din Djibouti (Cornul Africii, misiune specificata pe harta de mai sus). De asemenea, UE a solicitat Romaniei 120 de militari pentru forta pe care urmeaza sa o disloce in Ciad, chestiune ce trebuie discutata in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.
Kosovo
UNMIK – 115 jandarmi, 67 politisti,
2 politisti de frontiera, 3 militari
KFOR – 148 militari
EUPT – 1 politist
Bosnia Hertegovina
EUPM – 6 politisti
EUFOR – 55 militari
Georgia
UNOMIG – 2 militari
Macedonia
OSCE – 2 politisti
Irak
NTMI – 2 militari
Iraqi Freedom – 492 militari
Zona Rafah (intre Gaza si Egipt)
EUBAM – 2 politisti de frontiera
Afganistan
UNAMA – 1 militar, 2 politisti
ISAF – 562 militari
Enduring Freedom – 84 militari
Nepal
UNMIN – 5 militari
Sudan
UNMIS – 12 militari
Liberia
UNMIL – 3 militari
Djibouti
CJTF-HOA – 1 militar
Coasta de Fildes
ONUCI – 7 militari
Eritreea si Etiopia
UNMEE – 5 militari
RD Congo
MONUC – 22 militari, 1 politist
EUPOL – 1 politist
Haiti
MINUSTAH – 24 politisti
Timorul de Est
UNMIT – 9 politisti
MISIUNI ONU
UNMIK, MINUSTAH, UNOMIG, UNMIT, UNAMA, MONUC, UNMEE, ONUCI, UNMIL, UNMIS, UNMIN
MISIUNI UE
EUPT, EUPM, EUFOR, EUPOL, EUBAM
MISIUNI NATO
KFOR, ISAF, NTMI
In Irak si Afganistan se ucide pentru nimic
Irak sau Afganistan? Cinstit vorbind, nici nu mai conteaza. Doua taramuri seci, parca blestemate, aruncate in haos de razboaie fara de sfarsit, roase de o saracie crunta, unde varsarea de sange a devenit, paradoxal, un mod de a supravietui.
Militarul roman – fie de la Aparare, fie de la Interne – si-a agatat ranita de umar si a pasit, pentru un pumn de dolari, in iadul scoborat in aceste tari in care moartea pandeste la fiecare pas, iar fiecare rasarit de soare e un pariu enorm castigat cu viata. Alaturi de ei, in aceasta lume in care singura regula e sa inveti sa fentezi glontul ucigas, am trait bucati de viata bruta, nefardata. In Irak si in Afganistan nimic nu e ceea ce pare. Oamenii care populeaza aceste lumi straine noua, impietrite in urma cu sute de ani, sunt in stare de orice. O mana tremuranda e pregatita sa primeasca un codru de paine sau un strop de apa, iar cealalta, ferma, are degetul pe tragaci sau tine strans in pumn manerul unui cutit.
Copiii implora mila, dar la fel de bine – in numele unei cauze neintelese – pot imbraca pe sub straiele ponosite un rand de explozibil. Un militar ucis e, pentru ei, o victorie enorma. Si mai e ceva. Vara, soarele se topeste de pe cerul sticlos si isi revarsa potopul de caldura peste toti. Militari, localnici, jurnalisti. Asta e Irakul descoperit de luptatorii romani. Un fel de Afganistan.