„Iranul a început să producă uraniu puternic îmbogățit – UF6 îmbogățit până la 60% – folosind cele două cascade de centrifuge IR-6 existente în centrala de îmbogățire a combustibilului de la Fordow (FFEP), suplimentar față de o asemenea producție care se desfășoară la Natanz din aprilie 2021”, a transmis AIEA marți, într-un comunicat de presă.

Organismul de supraveghere nucleară din cadrul ONU adaugă, în comunicat, că Iranul a instalat mai multe „cascade de centrifuge IR-6 avansate” și că plănuiește o „expansiune semnificativă a producției de uraniu slab îmbogățit – UF6 îmbogățit până la 5% sau până la 20% – la Fordow” prin intermediul acestor centrifuge avansate. Centrala de la Fordow se află în apropiere de orașul Qom din nord-centrul țării.

Confirmarea vine la câteva ore după ce postul iranian de stat Press TV a anunțat că Iranul a informat AIEA că a început să își intensifice îmbogățirea uraniului până la un nivel de puritate de 60%, ca reacție la solicitarea consiliului guvernatorilor AIEA ca Tehranul să coopereze într-o investigație privind urme inexplicabile de uraniu găsite în mai multe situri iraniene ascunse.

Teheranul „a descris mișcarea ca fiind un mesaj puternic la recenta rezoluție anti-Iran adoptată de Consiliul Guvernatorilor AIEA”, a relatat Press TV.

AIEA a precizat: „Directorul general Grossi a declarat că agenția va informa Iranul cu privire la intenția sa de a crește frecvența și intensitatea activităților de verificare la FFEP, în conformitate cu Acordul de garanții.”

Grossi a mai spus că „Iranul continuă să avanseze în activitățile de îmbogățire la Centrala de Îmbogățire a Combustibilului (FEP) din Natanz și intenționează acum să instaleze o a doua clădire de producție, capabilă să găzduiască peste 100 de cascade de centrifuge”.

Iranul a negat în permanență că intenționează să fabrice arme nucleare.

Totuși, această mișcare ar putea scurta și mai mult așa-numitul „timp de erupție” al Iranului pentru a crea o armă nucleară.

Noul pas este cel mai recent dintr-o serie de măsuri care depășesc cu mult parametrii acordului nuclear din 2015 – cunoscut oficial sub numele de Planul Comun Comprehensiv de Acțiune (JCPOA) – care a limitat îmbogățirea uraniului iranian la 3,67% în schimbul reducerii sancțiunilor.

Uraniul folosit pentru arme nucleare este îmbogățit peste 90%.

În 2018, fostul președinte american Donald Trump s-a retras din acest acord istoric și a declanșat apoi un val de sancțiuni zdrobitoare asupra economiei iraniene. De atunci, Teheranul a accelerat îmbogățirea uraniului într-un ritm nemaiîntâlnit de la semnarea acestuia acordului.

Foto: Profimedia Images

 
 

Urmărește-ne pe Google News