Această organizaţie a ONU se străduieşte din 2021 să controleze programul nuclear iranian, care continuă să crească în putere, chiar dacă Teheranul neagă că ar dori să construiască o bombă atomică.
„Este o situaţie foarte frustrantă. Ne continuăm activităţile acolo, dar la minimum”, a afirmat Rafael Grossi într-un interviu pentru AFP în marja reuniunii Forumului Economic Mondial de la Davos. Iranienii „ne restrâng cooperarea într-un mod fără precedent”, a denunţat el.
Astfel, „unii dintre inspectorii noştri au fost excluşi din echipe din cauza naţionalităţii lor”, a indicat Grossi. „Aceştia sunt unii dintre cei mai buni inspectori ai noştri. Aşadar, este un mod de a ne pedepsi pentru lucruri exterioare – atunci când este ceva ce nu le place, când Franţa, Marea Britanie sau SUA spun ceva ce nu le place”, a adăugat el.
„Este ca şi cum ar lua AIEA ostatică în disputele lor politice cu alte ţări”, o situaţie „inacceptabilă”, a denunţat el. Iranienii „trebuie să lase agenţia să aibă tot accesul de care are nevoie”, a insistat Grossi.
Iranul şi-a încetinit ritmul de producţie a uraniului îmbogăţit la 60% anul trecut, ceea ce a fost văzut ca un gest pozitiv, în timp ce discuţii informale s-au reluat cu SUA. Dar a accelerat din nou la sfârşitul anului 2023.
„Există un platou în acest moment”, potrivit lui Grossi, „dar acest lucru s-ar putea schimba în câteva zile, nu se ştie niciodată”.
Animozitatea între Washington şi Teheran s-a amplificat odată cu conflictul între Israel şi Hamas, Washingtonul şi Teheranul acuzându-se reciproc de înrăutăţirea situaţiei.
Un alt loc în care AIEA se luptă pentru a-şi trimite inspectorii este centrala ucraineană de la Zaporojie, în estul Ucrainei, unde situaţia rămâne „foarte îngrijorătoare”, potrivit acestuia.