„Certificarea AirCar deschide ușa pentru producția în masă a mașinilor zburătoare. Este confirmarea oficială și definitivă a capacităţii noastre de a schimba pentru totdeauna călătoriile pe distanţe medii”, a declarat, într-un comunicat de presă, Stefan Klein, fondatorul și directorul executiv al KleinVision, compania care a proiectat și fabricat prototipul mașinii-avion.
AirCar a finalizat primul zbor interurban în iunie 2021.
Vehiculul este propulsat de un motor BMW de 1,6 litri și are nevoie de o pistă de doar 300 de metri lungime pentru a decola.
AirCar are o viteză de zbor până la 170 de kilometri pe oră și poate parcurge în aer o distanță de 1.000 de kilometri. Mașina se poate ridica la o înălțime de 2.500 de metri.
Procesul de transformare din mașină în avion durează mai puțin de trei minute.
Totul este automatizat, așa că este nevoie de doar o comandă, efectuată un singur buton, pentru ca această transformare să se realizeze.
Înainte de certificare, mașina zburătoare slovacă a trebuit să finalizeze 70 de ore de teste de zbor, cu peste 200 de decolări și aterizări, potrivit companiei KleinVision.
„Pe baza faptului că avionul a îndeplinit condițiile reglementărilor naționale stabilite pentru aeronavele fabricate individual și pentru că a fost demonstrat nivelul de siguranță necesar, Autoritatea Slovacă de Transport (STA) a eliberat un certificat special de navigabilitate”, a declarat, pentru AFP, directorul STA, Rene Molnar.
Conform lui Molnar, AirCar poate aplica acum pentru obținerea certificatului de tip al aeronavei.
„După obținerea certificatului de tip, (compania, n.r.) poate fabrica aeronava în scopuri comercial”, a adăugat directorul STA.
AirCar funcționează cu combustibil obișnuit, de la pompa de benzină, și poate merge şi pe străzi. Maşina hibridă e realizată din materiale compozite, pentru a avea o greutate redusă.