Turismul furnizează 11% din Produsul Intern Brut (PIB) al Spaniei, iar țara are un influx-record de vizitatori deoarece turiștii evită nordul Africii și Orientul Mijlociu, din cauza problemelor de securitate.
Aproximativ 20 de apartamente promovate pe Airbnb nu respectă standardele impuse de autorități. Acestea au lăsat Airbnb 15 zile pentru a răspunde.
Airbnb spune că va contesta în instanță amenda și a completat că site-ul său ajută proprietarii de locuințe să se conecteze cu vizitatorii care vor să ajungă în insulele mediteraneene.
Potrivit statisticilor din 2016, Airbnb listează 24.000 de locuințe disponibile în Insulele Baleare.
Chiriile în Palma de Mallorca au crescut masiv în ultimii ani, pe măsură ce popularitatea serviciilor de închiriere de tipul Airbnb a crescut.
Alte municipalități din Spania, precum Madrid, Barcelona, Malaga, Sevilla și Valencia, au adoptat la rândul lor reglementări mai stricte pentru a reduce închirierile prin Airbnb. Și asta pentru că creșterea chiriilor duce la scăderea nivelului de trai pentru o parte din locuitorii orașelor respective.
Londra a limitat la 90 de zile închirierea prin Airbnb
Alte orașe din Europa au adoptat și ele restricții. În 2016, Londra a adoptat o limită de închiriere de 90 de zile. Mai exact, proprietarii nu au voie să închirieze prin Airbnb mai mult de 90 de zile într-un an, adică trei luni din 12, după cum scria atunci The Guardian. Măsura vine să protejeze industria hotelieră, care produce taxe locale, dar și pentru a evita ca locuințele să devină hoteluri neoficiale.
Problemele Airbnb vin după ce Uber a întâmpinat același gen de probleme în Uniunea Europeană. În final, Curtea Europeană de Justiție a decis că Uber este serviciu de transport și are nevoie de autorizații și licențe.