În prezent, o nouă versiune a modelului Beluga înlocuiește flota originală, care a ajuns să alimenteze o companie aeriană de transport de marfă autonomă numită Airbus Beluga Transport.

„Există foarte puține opțiuni pe piață pentru transporturile de mari dimensiuni”, spune Benoît Lemonnier, șeful Airbus Beluga Transport. „De cele mai multe ori este nevoie să se demonteze parțial o încărcătură pentru a o face să încapă într-o aeronavă – în timp ce în Beluga, aceasta încape pur și simplu”.

Flota originală și modificările suferite în design

Primul Beluga a fost cunoscut inițial ca Airbus Super Transporter. Dar după ce porecla sa, venită de la asemănarea cu balena albă, a câștigat popularitate, Airbus a decis să redenumească aeronava Beluga ST, păstrând numele original în acronim.

A zburat pentru prima dată în 1994 și a intrat în funcțiune în 1995, urmat de-a lungul anilor de încă patru modele. Ultimul a fost lansat la sfârșitul anului 2000.

„Beluga a fost dezvoltat pentru a transporta secțiuni mari de aeronave Airbus de la fabricile sale din Franța, Germania, Marea Britanie, Spania și Turcia până la liniile de asamblare de la Toulouse și Hamburg”, explică Lemonnier.

„Este un design foarte special, pentru că este, de fapt, o transformare a unui A300-600 căruia i-a fost scos întregul cap și apoi echipat cu carcase speciale pentru fuzelaj, o ușă mai mare și echipament de zbor dedicat”.

Înainte de Beluga, Airbus folosea o flotă de Super Guppies, versiuni modificate ale avioanelor de pasageri Boeing Stratocruiser din anii 50 care fuseseră anterior în serviciul NASA pentru a transporta piese nave spațiale.

Înlocuit cu un model mai spațios

Acum, istoria se repetă, Beluga original fiind înlocuit cu un model mai spațios și mai avansat, Beluga XL.

„Modelul XL se bazează pe o platformă mult mai modernă, A330”, adaugă Lemonnier. „Din 2018, au fost construite șase XL, iar cel mai recent va fi livrat foarte curând companiei aeriene interne Airbus. Beluga XL poate înlocui complet Beluga ST în rețeaua internă Airbus, astfel încât ST-urile pot deveni disponibile pentru servicii alternative”.

Beluga XL este capabil să transporte ambele aripi ale Airbus A350, cea mai recentă aeronavă de cursă lungă a companiei care rivalizează cu Boeing 787 și 777.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

FOTO: Hepta

Rezultate BAC toamnă 2024. Notele, publicate pe edu.ro.

Urmărește-ne pe Google News