Blocul de gheaţă de 1.550 de kilometri pătraţi, de 15 ori mai mare decât Parisul, s-a desprins din cauza unui val puternic, care a pus presiune pe o fisură existentă, a precizat organismul de cercetare polară într-un comunicat.
În urmă cu doi ani, un aisberg de aproape aceleaşi dimensiuni se formase în aceeaşi zonă, cunoscută sub numele de Bariera Brunt, unde se află staţia de cercetare britanică Halley VI.
Specialiştii, care se află la faţa locului din noiembrie până în martie, au observat în ultimii zece ani evoluţia fisurilor mari din gheaţă, iar în 2016 BAS a decis să mute staţia cu aproximativ 20 de kilometri, de teamă că aceasta va ajunge pe un aisberg în derivă, ca urmare a topirii gheţii.
„Această desprindere era previzibilă şi este un comportament natural al barierei Brunt. Nu are legătură cu schimbările climatice”, a explicat glaciologul Dominic Hodgson, citat în comunicat.
Cu toate acestea, continentul suferă de pe urma încălzirii globale, anul trecut înregistrându-se temperaturi record, la fel ca în alte părţi ale planetei.
În februarie 2022, suprafața de gheață a atins cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată în 44 de ani de observaţii prin satelit.