Cum majoritatea celor de la Solca au pensii sociale, iar şapte dintre ei sunt persoane fără nici un fel de venit, oameni dependenţi de îngrijire zilnică, unii orbi sau imobilizaţi la pat, nu se pune problema ca aceștia să poată părăsi aşezământul.
”Nu mai avem fonduri pentru a continua, dar nici cu ei nu mai avem ce face”, a declarat, pentru monitorulsv.ro, directorul economic Elena Repciuc.
În lunile martie şi aprilie căminul nu a mai putut achita facturile către furnizorii de alimente şi la energie electrică. Un preot din Arbore le donează bătrânilor la fiecare sfârşit de săptămână colacii de la pomeni pentru a se asigura măcar pâinea pentru câteva zile. Din când în când, la azil mai vin copii sau localnici şi le mai aduc oamenilor câte ceva de mâncare, dar aceasta nu este o soluţie, notează sursa citată. Salariile pentru luna martie a celor 32 de angajaţi, toţi localnici, nu au fost plătite, iar din februarie, de comun acord, aceştia au renunţat la plata dublă pentru zilele de sâmbătă şi duminică şi la sporul pentru asistenţă socială. Conform Elenei Repciuc, salariul mediu la cămin este de 1.000 de lei, marea majoritate a angajaţilor fiind singurii salariaţi din familie.
Problemele de la Solca au fost din nou aduse la cunoştinţa administraţiei judeţene şi a subprefectului de Suceava, Atanasă Nistor, în speranţa găsirii unei soluţii de urgenţă, până când Guvernul va decide ce face cu cei 70 de bătrâni şi 32 de angajaţi de la cămin.