Mamadou Thiam, 27 de ani, a ajuns vara trecută la Cluj Napoca, semnând cu Universitatea, cu toate că a mai avut și alte oferte din Liga 1. La începutul acestei săptămâni, a înscris un eurogol în partida cu FCSB (2-1), cucerindu-i deja pe suporterii ”Șepcilor roșii”. Senegalezul care are și cetățenie franceză a evoluat în Hexagon, în Anglia, în ligile secunde, dar și în Belgia, în prima divizie: Dijon, Clermont Foot, Nancy, Barnsley și Oostende, până să ajungă în orașul de pe Someș.

Pe o bancă din Parcul Central, situat la câțiva pași de Cluj Arena, într-o dimineață liniștită de noiembrie, cu frunze căzând din copaci, pe o bancă de lângă lac, Mamadou a oferit un interviu pentru Libertatea explicând ce a sesizat în primele luni ale vieții sale din Ardeal. Stă într-unul din noile cartiere rezidențiale ale Clujului, se deplasează cu un bolid albastru cu numere de Marea Britanie, ceva ce sare în ochi pe străzile urbei.

O dimineață în centrul Clujului

Libertatea:- Mamadou, care sunt impresiile tale la Cluj Napoca?
Mamadou Thiam:
– Oamenii sunt foarte ospitalieri aici, deja m-au făcut să mă simt ca acasă.

– Orașul, țara cum te-au surprins?
– Cred că știți și voi că țara are peisaje naturale extraordinare. Orașul mi se pare foarte curat.

– Ce-ți place cel mai mult?
– Bunătatea lor, a oamenilor. Sunt foarte buni la suflet.

– Ești un senegalez născut în Franța, dar ai jucat și în Hexagon, și în Anglia. Poți face o comparație între cele trei țări?
– Românii sunt asemănători cu englezii, sunt mult mai deschiși decât francezii. Oamenii se apropie mai repede între ei în România și în Anglia. Este o chestie care îți oferă confort.

Speriat de frig

– Ce-ți place să faci în timpul liber?
– Neavând foarte mult timp liber la dispoziție, îmi place să mă odihnesc. Am familia aici, soția și doi copii foarte mici, îmi petrec timpul alături de ei.

– Care este sezonul tău preferat?
– Vara, evident.

– Te întrebam fiindcă se apropie iarna și mă gândeam că poate ai o strângere de inimă în perspectiva frigului, a zăpezii.
– Da, ai dreptate. Nu-mi plac, nici frigul, nici zăpada. Am auzit că în România este foarte, foarte frig în iarnă, dar sper să fiu gata pregătit până atunci.

– Vezi și aici în Parcul Central din Cluj Napoca, oamenii decorează stâlpii în perspectiva Crăciunului. Știu că ești musulman, dar pentru tine există cumva acest eveniment?
– Nu fac ceva special, e clar că este o sărbătoare pentru creștini. Eu oricum fac cadouri, nu trebuie să aștept Crăciunul. Ofer celor dragi cadouri la final de an.

„Prefer Clujul, Bucureștiul e prea aglomerat pentru mine”

– Ce știai despre Cluj sau despre România până să ajungi aici?
– Am avut un prieten care a jucat la rivala noastră din oraș, la CFR Cluj, mi-a povestit despre zonă, despre țară. ”Este un oraș foarte frumos, trebuie să vii”, mi-a transmis. Totodată, am avut prieteni care nu sunt din fotbal și care au fost în vacanță la București, sunt încântați de acel oraș, mi-au spus că România este o țară în continuă dezvoltare și merită să vin aici.

– Tu ai vizitat Bucureștiul?
– Am jucat două sau trei meciuri acolo. Am fost la un mall, mi-a plăcut atmosfera. Clujul îmi place mai mult, m-am adaptat foarte bine aici.

– Îți plac orașele mari sau cele mici?
– Eu sunt tipul relaxat, prefer să mă destind acasă, cu cei dragi, astfel că prefer orașele liniștite. Bucureștiul am înțeles că este foarte aglomerat, pentru gusturile mele.

„Aveți cu ce vă lăuda”

– Ce le-ai spus prietenilor, celor din familie, despre Cluj-Napoca sau despre România?
– Am vorbit cu tata, încă nu a avut timp să ajungă aici, dar mi-a promis că va sosi cu siguranță. Chiar are ce vedea aici. Repet, prima mea impresie asupra României este mai mult decât pozitivă.

– Te sperie ceva aici, te sâcâie? Mă refer și la faptul că după pandemie a urmat războiul din Ucraina, nu foarte departe de noi.
– Nu, nu, nu mă sperie absolut nimic. Da, sunt pentru pace, sper ca războiul să se încheie cât mai repede posibil.

„O notă între 8 și 9”

– Am trecut pe lângă niște standuri cu mâncare, langoși, kurtos kolacs, vorbeam și de bucătăria tradițională românească. Ai încercat ceva?
– Încă nu. Am înțeles că sunteți maeștri în privința unor bucate, mulți mi-au vorbit de cașcaval pane sau de papanași, poate la finalul perioadei de meciuri să încerc și eu.

– Cum ești tu în afara fotbalului?
– Sunt un familist. Ai mei îmi sunt alături la Cluj. Când ești singur, nu e simplu, nu ai nicio împlinire. Am un băiat și o fată, doi ani jumătate și un an și jumătate, mergem și-n parc, și la mall, încercăm să descoperim viața din România.

– Ce notă ai acorda României, de la 1 la 10?
– Cred că undeva între 8 și 9. E foarte frumos aici. Iar viața este foarte bună. Nu mi se par diferențe mari cu Franța sau cu Anglia. Este o surpriză, mult mai bine decât credeam. Asta fiindcă nu mai fusesem aici niciodată, imediat după primele zile mi-am zis: ”Chiar este Europa aici!”:

Despre muzică

– La Untold ai fost?
– Nu, nu, nici nu știam, nici nu este stilul meu.2

– Ce muzică asculți?
– Rap francez și american, plus alte stiluri de muzică din Senegal, dar și reggae. Am ascultat și ceva muzică românească, în vestiar.

– Manele sau ce?
– Manele? N-am auzit sau, mai bine zis, nu știu ce înseamnă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News