Concret, aleșii vor ca persoanele de vârsta a treia să poată fi ajutate dintr-un fond special, nu din banii de la bugetul statului, ci din sume private. Fondul va fi constituit din donațiile pe care le vor face marile lanțuri de magazine, companiile petroliere și alte firme multinaționale. Suma pe care aceste mari companii vor trebui să o vireze va fi cuprinsă între 3 și 5 la sută din profitul anual al acestora.
”Bunicii și părinții noștri sunt cea mai defavorizată categorie a societății. În primul rând din cauza vârstei,a poi prin faptul că majoritatea lor au venituri insuficiente pentru un trai decent. Cu toate că au cotizat ani grei, veniturile acestora sunt extrem de mici, iar din cauza vârstei nu și le pot suplimenta muncind. Trebuie ajutați cumva. Nu cu bani de la stat, ci cu bani private. Propun ca toate companiile, în special cele străine care au activitate la noi în țară să cotizeze anual la ”Fodul de solidaritate al bunicilor României”. Cu 5 la sută din profitul, am putea îmbunătăți viața bunicilor noștri”, ne spune deputatul Petru Movilă.
Banii pe care îi vor dona companiile se vor duce într-un fond ce va fi administrat de către asociațiile de pensionari. Acestea vor avea o evidență cu persoanele care au nevoie de ajutor și vor distribui banii după necesități. Se vor cumpăra medicamente, alimente și se vor plăti datoriile unora dintre pensionari.
Pensii de 1.000 de lei
Tot pentru a sprijini bătrânii, aleșii lucrează la un proiect legislativ prin care pensia minimă în România să fie de 1.000 de lei. Legea, care e în curs de elaborare și care urmează să fie gata la începutul lunii viitoare, prevede că toți cei care ies la pensie să nu ia mai puțin de 1000 de lei lunar, indiferent de domeniul în care au muncit. Acești bani se vor acorda tuturor celor care au stagiul complet de cotizare, adică,vechime completă în muncă și anii respectivi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro