Statul acorda mai multe tipuri de ajutoare sociale, multe dintre ele destinate persoanelor sarace, familiilor cu multi copii sau persoanelor cu handicap. Va prezentam, in continuare, cateva dintre conditiile pe care trebuie sa le indeplinti pentru a putea beneficia de ele si unde trebuie sa va adresati.

Venitul minim garantat. Se acorda persoanelor care nu au nici un venit sau care au un venit mai mic decat venitul minim garantat (in acest caz se da diferenta pana la valoarea venitului minim).  Cuantumul venitului: 92 de lei noi pentru o persoana; 166 de lei pentru familiile formate din 2 persoane; 231 de lei pentru 3 persoane; 287 de lei pentru 4 persoane; 341 de lei pentru 5 persoane; cate 23 de lei pentru fiecare alta persoana peste numarul de 5.  Cererea se depune la primarii sau, daca persoana nu are locuinta, la primaria orasului in care se afla.

Alocatia de stat. E de 24 de lei noi, lunar, si se acorda copiilor de pana la 18 ani. Pentru copiii de pana la 7 ani, cererea se depune la primarie, iar plata se face prin oficiile postale. Elevii de pana la 18 ani primesc aloctia prin intermediul cecurilor distribuite de scoala. 

Alocatia pentru nou-nascuti.  Aceasta este in valoare de 195 de lei noi si se acorda o singura data, la nastere, pentru fiecare dintre primii 4 copii nascuti vii. Cererea, insotita de certificatul de nastere al copilului in original si de copie dupa actul de identitate al mamei, se depune la primaria unde domiciliaza mama sau unde a fost inregistrata nasterea.

Alocatia de sustinere pentru familia monoparentala. Se acorda parintilor singuri care au in intretinere unul sau mai multi copii si care au venituri nete lunare de pana la 168 de lei/membru de familie. Potrivit legii, de acest ajutor beneficiaza si parintii care au adoptat un copil sau au un copil in plasament familial. Cuantumul este de 50 de lei pentru un singur copil; 59 de lei pentru 2 copii; 67 de lei pentru 3 copii; 76 de lei pentru 4 sau mai multi copii. Alocatia se acorda pe baza de cerere, insotita de actele doveditoare privind componenta si veniturile familiei, iar dosarul se depune la primaria localitatii.

Alocatia familiala complementara. Se acorda familiilor formate din sot, sotie si copii aflati in intretinerea acestora, daca familia nu realizeaza venituri nete lunare mai mari de 168 de lei/membru de familie. Iata care este cuantumul: 34 de lei pentru familia cu un singur copil; 40 de lei pentru familia cu 2 copii; 45 de lei pentru familia cu 3 copii; 50 de lei pentru familia cu 4 sau mai multi copii. Actele si cererile se depun, de asemenea, la primaria de domiciliu.

Persoanele cu handicap accentuat. Beneficiaza de o indemnizatie lunara de 47 de lei noi daca sunt salariati sau pensionari, sau de un ajutor special de 158 de lei noi, in cazul in care nu au nici un venit. Persoanele cu handicap grav au dreptul la o indemnizatie de 79 de lei noi si la o indemnizatie de insotitor in cunatum de 308 lei noi. Copiii cu handicap grav primesc, pe langa celelalte drepturi prevazute de lege, o  alocatie  de stat dubla.

 
 

Urmărește-ne pe Google News