Eşti proaspăt căsătorită şi nu te descurci în casă? Noi te învăţăm să fii o bună gospodină.
Te-ai căsătorit de curând şi te-ai mutat la casa ta? Toate bune şi frumoase, numai că ai descoperit că nu te prea pricepi la gospodărie. Rufele pe care le calci se încăpăţânează să rămână boţite, iar găluştele nu-ţi ies niciodată, oricât te-ai strădui? E clar, ai nevoie de ajutor. Noi îţi dăm câteva sfaturi care te pot ajuta să devii o bună gospodină.
Aşa scoţi petele
√ Poţi scăpa de petele de ceară dacă pui o hârtie peste haina pe care a curs şi dai cu fierul de călcat încins.
√ Rugina poate fi înlăturată cu o soluţie preparată din sucul de la o jumătate de lămâie şi o lingură de sare, pe care o pui direct pe pată.
Trucuri la gătit şi curăţat vase
√ Verdeaţa se adaugă în mâncare doar după ce o- preşti focul. În felul acesta, îşi va păstra aroma.
√ Dacă vrei găluşte pufoase, fă-le cu jumătate de oră înainte de a le pune în supă.
√ Maioneza “tăiată” se poate “drege” cu puţină zeamă de lămâie, cu câteva picături de apă rece sau cu o linguriţă de muştar.
√ Resturile de mâncare care se lipesc de răzătoare se curăţă dacă freci ambele feţe ale acesteia cu o bucată de lămâie.
√ Vasele din cupru se curăţă mai bine dacă le freci cu o bucată de lămâie pe care ai pus sare.
Iată cum calci rufele corect
√ Articolele mari (perdele, cearceafuri) se îndoaie egal şi se calcă atent pe fiecare parte. Pentru ca faţa netezită să nu se şifoneze, întin- de-o bine pe spătarul unui scaun, lângă masa de călcat.
√ Broderiile se calcă pe dos, folosind o cârpă udă. Fierul trebuie să fie bine încins.
√ Prinde pliurile fustelor cu cârlige de rufe, pe măsură ce le calci, ca să-şi păstreze forma!
√ Gulerul cămăşii se calcă mai întâi pe dos, de la colţuri spre interior, pentru a evita formarea cutelor aproape de margine.
√ Nu trece cu fierul peste fermoare şi nasturi, ci pe lângă ele (piesele din metal pot zgâria talpa fierului, iar cele din plastic sau nailon se pot topi!).
La ce să ai grijă când deretici
√ Dacă nu ai timp mai des, cel puţin o dată pe lună e musai să faci curăţenie generală. Ce înseamnă asta? Că trebuie să ştergi lămpile, robineţii, să faci ordine în dulapuri etc.
√ Faianţa din bucătărie se curăţă perfect cu produse cu bicarbonat sau sodă, care degresează, apoi se lustruieşte cu o lavetă uscată. Faianţa din baie trebuie curăţată cu soluţii detartrante, apoi cu soluţie de geamuri, pentru strălucire.
√ Şterge praful de sus în jos. E mult mai eficient dacă începi operaţiunea cu rafturile superioare ale mobilei. Dacă începi de jos în sus, în permanenţă va cădea praf pe părţile inferioare şi vei reveni asupra lor, iar şi iar.
√ Poţi “să alungi” mirosurile neplăcute din frigider dacă pui pe un raft o ceşcuţă cu oţet sau o jumătate de lămâie. Foarte bun e şi bicarbonatul de sodiu.
Oţetul, detergent natural
Dacă nu ai apuca să-ţi cumperi produse speciale de curăţat, poţi apela la oţet. Acesta e un foarte bun aliat atunci când vine vorba de curăţenie. Singura condiţie e să foloseşti oţetul natural, rezultat din fermentarea vinului. Te temi că va mirosi urât în casă după ce vei termina curăţenia? Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, pune apă în oţet, după care adaugă mai multe bucăţele de coajă de portocală sau de lămâie, nu înainte de a le bate puţin cu ciocanul de şniţele.
Tot ca să scapi de mirosul înţepător, poţi folosi şi frunzuliţe de mentă tocate mărunt. Atenţie, nu folosi oţetul pe marmură! În rest, acesta poate curăţa foarte bine chiuveta, faianţa, cada şi robineţii nichelaţi, hota, blatul de lucru. Înlătură toate urmele de detergent de pe geamuri şi oglinzi. În funcţie de zona pe care ai de gând s-o cureţi, oţetul poate fi folosit simplu (spre exemplu, pe geamuri sau faianţă) sau diluat mai mult sau mai puţin cu apă (spre exemplu, pe hotă sau blat etc.).
Ce trebuie să faci zi de zi
Ca să ai ordine în casă, e de ajuns să ţii cont de câteva sfaturi. Iată ce trebuie să faci în fiecare zi:
√ Dimineaţa, imediat după ce te-ai trezit, fă-ţi repede patul. Pune cearşaful şi pătura la locul lor! √
Du-ţi îmbrăcămintea murdară la baie şi ai grijă să nu laşi haine aruncate prin cameră!
√ Când strângi rufele uscate, împachetează-le sau calcă-le imediat şi pune-le la locul lor în şifonier.
√ Spală vasele după ce ai terminat de mâncat. Acest lucru e obligatoriu, dacă nu vrei să se usuce mâncarea pe farfurii şi să degaje mirosuri neplăcute!
√ Pune la loc fiecare obiect pe care îl foloseşti (forfecuţă, unghieră, ac, agrafă etc.), ca să îl găseşti şi data viitoare la fel de repede.
√ Curăţă toaleta şi baia după fiecare folosire, dacă nu vrei să stai să freci la ele jumătate de zi când faci curăţenie generală.
√ Aruncă ambalajele produselor după ce vii de la cumpărături, indiferent că e vorba de o loţiune de corp sau de ambalajul de la detergentul pentru rufe; nu le lăsa aruncate pe unde-ţi vine.
√ Nu uita să schimbi filtrul de la cafetieră, mai ales dacă eşti o băutoare înrăită.
√ Foarte important: nu lăsa gunoiul în casă de pe o zi pe alta, mai ales dacă locuieşti la bloc, pentru că acesta degajă un miros foarte neplăcut.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!