Cuprins:
Soarta ajutorului american pentru Ucraina atârnă de un fir de păr, în condițiile în care Donald Trump face eforturi mari de a bloca un acord în Congresul SUA care leagă fondurile destinate Kievului de un control mai strict asupra imigrației.
Timp de câteva săptămâni, negociatorii din Senat au încercat să elaboreze acest acord bipartizan care prevede impunerea unor măsuri mai stricte la granița SUA cu Mexicul, pe care republicanii le-au cerut în schimbul sprijinului lor pentru ajutorul de securitate trimis Ucrainei.
Dar Trump, care vrea să pună migrația în centrul campaniei sale prezidențiale, se opune unui acord de compromis. Și cum fostul președinte are toate șansele de a câștiga o nouă nominalizare a partidului pentru finala prezidențială din noiembrie, impunerea unui astfel de compromis devine tot mai dificilă.
Trump a semnalat că poziția sa în această dezbatere este inflexibilă.
„Avem nevoie de o frontieră puternică, puternică și, în esență, «PERFECTĂ» și, dacă nu obținem acest lucru, este mai bine să nu încheiem un acord, chiar dacă acest lucru împinge țara noastră să se «închidă» temporar pentru o vreme”, a scris fostul președinte joi seară pe Truth Social, rețeaua sa socială.
Politicienii americani cred, prin urmare, că ajutorul militar pentru Ucraina pare extrem de improbabil cel puțin pentru o vreme. „Nu cred că va mai fi disponibil vreun ajutor în curând, având în vedere haosul din cadrul Partidului Republican”, a declarat Jim Manley, un fost consilier democrat de rang înalt din Senat.
Miercuri, liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, anterior un susținător al ajutorului pentru Ucraina, a subliniat și el în cadrul unei reuniuni cu ușile închise că lucrurile s-au schimbat.
McConnell s-a referit la Trump ca fiind „candidatul” republican – chiar dacă și cursa primară republicană nu s-a terminat – și a spus că republicanii nu vor dori să îl „submineze”.
Republicanii consideră că migrația este una dintre cele mai eficiente arme politice în 2024, pe fondul unui val de imigranți la granița sudică, acea care a provocat o reacție de nemulțumire în multe zone conservatoare, dar și în unele orașe și zone suburbane controlate de democrați.
Avertismentele democraților
Chris Murphy, un senator democrat din Connecticut, și James Lankford, un senator republican din Oklahoma, care au condus negocierile pentru un acord de compromis, nu au abandonat efortul. Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a declarat că cei doi vor continua să lucreze și în weekend pentru a găsi un acord.
Murphy și-a exprimat însă joi îngrijorarea cu privire la influența lui Trump. „Sper că o singură persoană nu este atât de puternică în interiorul Partidului Republican încât să predea Ucraina lui Vladimir Putin”, a spus el.
Mark Warner, un senator democrat din Virginia, a exprimat o îngrijorare similară. „Dacă nu ne onorăm angajamentul față de Ucraina, nu va exista nicio națiune – prietenă sau dușmană – care să aibă din nou încredere deplină în noi”, a avertizat el.
Chiar dacă senatorii ajung la un acord, în ciuda presiunilor lui Trump, mai trebuie ca președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, să organizeze un vot și în camera inferioară a Congresului, un alt posibil obstacol.
Îngrijorarea democraților este împărtășită de experți. „Pare tot mai puțin probabil ca ajutorul pentru Ucraina să fie acordat. Dacă nu se face acum, următoarea fereastră de oportunitate va fi după alegerile din noiembrie”, a declarat Jon Lieber, director general la Eurasia Group.
„Dar chiar și atunci încă vom mai avea republicani care controlează Camera Reprezentanților și cărora nu le pasă de acest lucru”, a spus el.
Viitorul este incert
SUA au trimis ultimul pachet de ajutor militar Ucrainei în decembrie, dar nu au putut trimite mai mult deoarece fondurile Congresului s-au epuizat. Washingtonul a continuat să trimită unele echipamente prevăzute de contractele pe termen mai lung, dar ele nu pot satisface nevoile imediate ale Ucrainei, au declarat oficialii americani din domeniul apărării.
Pe măsură ce războiul la scară largă intră în al treilea an, armata ucraineană a abandonat speranțele unei victorii militare rapide și se pregătește, în schimb, pentru un război de lungă durată. Oficialii occidentali spun că, deocamdată, văd puține șanse ca Rusia sau Ucraina să facă un progres semnificativ în conflict în acest an.
Dacă discuțiile din Congres eșuează, ajutorul pentru Ucraina ar mai putea fi inclus în legislația menită să asigure finanțarea guvernului, care are termene limită în martie și septembrie. O astfel de variantă este totuși nesigură.
Mulți republicani sunt din ce în ce mai reticenți în privința meritelor ajutorului pentru Ucraina.
„Împrumutăm bani de la alte țări, de la nepoții noștri pentru a ajuta la plata acestui război din Ucraina”, a declarat joi Roger Marshall, un senator republican din Kansas, pentru Fox Business.
„Nu a existat cu adevărat nicio mișcare în ultimul an. 200.000 de oameni au murit. Haideți să ne concentrăm pe un acord de pace acolo”, a spus el.
Alți susținători republicani ai ajutorului pentru Ucraina sunt însă furioși.
„Cred că granița este o problemă foarte importantă pentru Donald Trump. Iar faptul că el le-ar spune senatorilor și congresmenilor republicani că nu vrea să rezolvăm problema frontierei pentru că vrea să dea vina pe Biden pentru ea este cu adevărat îngrozitor”, a declarat joi Mitt Romney, senator republican din Utah.