Actul normativ adoptat astăzi prevede ca Transelectrica să stabilească lunar capacitatea necesară acestor servicii.
”Decizia are la bază rezultatele studiului operatorului de transport și sistem care a analizat regimurile de funcționare ale SEN în lipsa producției de energie din termocentralele Mintia și Paroșeni.
Astfel, analizele au indicat că, într-un asemenea scenariu, alimentarea zonei de nord-vest a țării ar presupune o creștere a transferului de putere dinspre zona de sud, fapt ce ar putea afecta capacitatea transfrontalieră dintre România și Ungaria.
Totodată, studiul notează și alte consecințe negative asupra SEN într-un asemenea context, precum: reducerea nivelul de adecvanţă al SEN, mai ales în perioadele de iarnă şi în cele de secetă accentuată şi creşterea riscului apariţiei unor blocaje sau amânări în realizarea programului de investiții și modernizare a rețelei electrice de transport (realizare axului de 400 kV “Banat”)”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.
Transelectrica a recomandat menținerea grupului de la centrala termoelectrică Paroşeni și cel puţin a unui grup în centrala termoelectrică Mintia până la finalizarea lucrărilor de trecere a axului „Banat” (axul de 220 kV Porțile de Fier – Reșița – Timișoara – Săcălaz – Arad) de la tensiunea de 220 kV la tensiunea de 400 kV, investiţie estimată a se finaliza în anul 2024.
Jumătatea de nord a țării nu prea are energie
”Reamintim, în România, sursele de producție de energie electrică sunt repartizate dezechilibrat între jumătatea din sud şi cea de nord a țării: în jumătatea de nord sunt instalate capacități care acoperă doar 20% din producția de energie electrică a SEN”, se arată în comunicatul ministerului.
Complexul Energetic Hunedoara asigură 5% din totalul producției naționale de energie, fiind cel mai mare producător de energie electrică din partea de nord-vest a țării.
Serviciile de sistem pe care aceasta le va presta pentru Transelectrica se vor regăsi în final în facturile tuturor consumatorilor, fie populație, fie companii.
Complexul Energetic Hunedoara a produs numai pierderi de la înființarea din 2012 până acum. În 2016, societatea a încercat de două ori să intre în insolvență, dar instanțele au respins cererea.
Compania a fost formată din fuziunea termocentralelor pe huilă Mintia și Paroșeni cu minele de huilă din Valea Jiului.
Mina Petrila a fost închisă în 2016, iar minele Uricani și Paroșeni anul trecut. Ultima tonă de cărbune din mina Uricani a fost extrasă în 22 decembrie 2017.
Minele Lupeni și Lonea se vor închide începând cu 2018, urmând doar ca exploatările miniere Livezeni și Vulcan să își continue activitatea în cadrul Complexului Energetic Hunedoara.