Proiectul inițiat de către deputatul Adrian Dohotaru prevede majorarea cu 140% a sumei de 500 de lei, aceasta din urmă fiind stabilită în anul 2008 și erodată de inflație.
Spre exemplu, indemnizația de șomaj a ajuns azi o sumă modică, media lunară a indemnizaţiei de şomaj pe anul 2018 fiind, conform datelor INS, de 460 de lei și reprezentând doar 24% din salariul minim brut. Prin comparație, în anul 2008, media lunară a indemnizației de șomaj era de 401 lei și reprezenta 78% din salariul minim brut. În mod similar, ajutorul social numit venit minim garantat (VMG) reprezenta 33% din valoarea salariului minim brut în 2009. În prezent, valoarea VMG constituie doar 6% din salariul minim brut!
Adrian Dohotaru, într-un comunicat:
În 2008, ajutorul de șomaj era aproape 80% din salariul minim
În anul 2008, salariul minim brut se majora de la 500 de lei la 540 de lei, iar din 2009 a ajuns la 600 de lei, potrivit notei de fundamentare a proiectului.
Aceasta mai menționează că datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că în anul 2008 indemnizația de șomaj era de 78% din salariul minim, iar acum a ajuns să acopere doar 24%. Mai mult, media lunară de 460 de lei este sub pragul de sărăcie, calculat de INS în 2018 la 662 de lei pe lună.
În 2010, obligația Guvernului de a actualiza indicele cu valoarea inflației a fost transformată într-o opțiune.
Nici un Guvern nu a actualizat calculele, astfel că ISR a rămas la 500 de lei, valoarea din 2008.
Din 2012, ISR este unitatea de referință pentru calculul ajutoarelor sociale.
Ajutorul de șomaj, 75% din ISR
Ajutorul de șomaj este 75% din Indicele Social de Referință pentru persoanele cu stagiu de cotizare de cel puțin un an, ceea ce înseamnă că ajutorul de șomaj este de 375 de lei.
Pentru cei cu stagii de cotizare de peste trei ani se mai adaugă o serie de sume, calculate prin aplicarea unor procente la media salariului brut de pe ultimele 12 luni, potrivit Avocatnet.ro.
Odată cu noua lege, ajutorul de șomaj ar crește la 75% din 1.200 de lei, ceea ce înseamnă minimum 900 de lei.
Cheltuieli de 2% din PIB
Impactul bugetar al legii va fi semnificativ, fiind estimat ca ponderea cheltuielilor sociale în Produsul Intern Brut (PIB) să crească cu minimum două puncte procentuale.
Cu toate acestea, Dohotaru spune că aceste cheltuieli se pot finanța din creșterea colectării bugetare, în contextul în care România are cele mai mici venituri raportat la PIB din Uniunea Europeană.
Crearea unui sistem de protecție socială eficient, care nu condamnă la sărăcie sute de mii de beneficiari ai diverselor prestații sociale, ci le oferă o plasă de siguranță, este un imperativ urgent. Alternativa o reprezintă haosul social, dezordinea, violența, care vor apărea inevitabil în contextul destabilizării economice provocate de pandemia actuală. Pe lângă aceasta, păstrarea unui nivel scăzut al veniturilor populației pe timp de criză duce doar la o adâncire a crizei economice, ca urmare a scăderii cererii.
Adrian Dohotaru:
Cine mai semnează proiectul
Proiectul este semnat de Victor Ponta – liderul Pro România, Alfred Simonis – deputat PSD, Adrian Solomon – deputat PSD, Petre-Florin Manole – deputat PSD, Csép Éva-Andrea – deputat UDMR și de Adrian Dohotaru – deputat independent.