Rebelii Houthi, care controlează zone întinse din Yemen, desfăşoară de luni de zile atacuri asupra teritoriului israelian şi navelor care ar avea legături cu Israelul, susținând că acţionează astfel în semn de solidaritate cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

Aceste atacuri au perturbat traficul în Marea Roșie, esenţială pentru comerţ, determinând SUA să creeze o coaliţie maritimă internaţională şi să lovească ţinte ale rebelilor din Yemen, uneori cu ajutorul Regatului Unit. De atunci, Houthi afirmă că vizează, de asemenea, nave americane şi britanice.

WSJ a obţinut informaţiile privind ajutorul acordat de ruși pentru Houthi de la „o persoană familiarizată cu această chestiune” şi de la „doi oficiali europeni din domeniul apărării”.

Informații care nu sunt mereu sigure

Astfel, potrivit surselor, Moscova a furnizat date de ţintire, în special date de la sateliţii ruseşti. Datele au fost transmise prin intermediul unor membri ai Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice din Iran, care au fost desfăşuraţi alături de Houthi în Yemen, a declarat una dintre sursele WSJ.

De când Houthi au început să atace navele care au legături cu Israelul şi aliaţii săi, în urmă cu aproape un an, majoritatea vaselor comerciale care efectuează această traversare periculoasă în apropierea teritoriilor lor au început să îşi oprească semnalele radio, complicând eforturile de a le urmări. Odată ce o navă nu mai funcţionează, mişcările sale în direct pot fi accesate în permanenţă numai prin intermediul imaginilor prin satelit de înaltă calitate. Serviciile prin satelit disponibile în comerţ tind să aibă lacune în acoperire şi întârzieri în transmisie, notează WSJ.

În acest condiții, cisterne care transportă mărfuri petroliere ruseşti au fost de asemenea atacate de Houthi în mai multe rânduri. Dar aceste transporturi sunt efectuate prin intermediul unei aşa-numite „flote fantomă”, iar conexiunile acestor nave sunt cunoscute doar de un cerc restrâns de oficiali ruşi din domeniul petrolului şi de jucători de pe piaţă, scrie cotidianul american.

Eforturi ale Rusiei pentru a-i înarma pe rebelii din Yemen

În paralel, traficantul de arme Viktor But, care a fost eliberat dintr-o închisoare americană în cadrul unui schimb de deținuți cu Moscova, a încercat să intermedieze vânzarea unor arme automate de calibru mic, în valoare de aproximativ 10 milioane de dolari, către Houthi. Nu este clar dacă vânzarea a fost iniţiată cu aprobarea Kremlinului, notează cotidianul american.

Totuși, o publicație axată pe Orientul Mijlociu scria încă din această vară că liderul rus Vladimir Putin căuta căi pentru a-i înarma pe rebelii Houthi. Potrivit unui oficialul american citat sub rezerva anonimatului, Putin a ridicat această chestiune după vizita pe care a efectuat-o în Arabia Saudită în decembrie anul trecut, dar prințul moștenitor Mohammad bin Salman s-a opus și i-a transmis liderului de la Kremlin să nu recurgă la acest act. Cu toate acestea, o delegație a rebelilor Houthi a fost primită ulterior la Moscova de reprezentantul special al Kremlinului pentru Orientul Mijlociu și Africa, viceministrul de externe Mihail Bogdanov.

Putin mizează pe relația cu Iran

În timp ce duce un război de agresiune împotriva Ucrainei, Putin își schimbă strategia legată de Orientul Mijlociu. Liderul de la Kremlin mizează pe consolidarea legăturilor cu Iran și întoarce spatele relației sale de lungă durată cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Israelul este angajat într-un conflict în creștere cu Iran și milițiile șiite pe acesta le sprijină în regiune. Acest conflict s-a intensificat de la atacul lansat de Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie 2023. De atunci, Putin susține vocal cauza palestiniană și este suspectat că oferă ajutor pentru grupurile teroriste în scopul de a ține ocupată SUA în zona Orientului Mijlociu, în condițiile în care SUA sunt principalul aliat al Israelului.

Urmărește-ne pe Google News