Bărbatul a suferit leziuni toracice și a fost operat la Spitalul de Urgență din Miercurea Ciuc.
Într-o intervenție telefonică pentru Digi24, ministrul mediului, Tanczos Barna, a spus că a început modificarea legislației pentru a se putea interveni mai prompt în astfel de cazuri. Această modificare a fost anunțată prima dată joi, când ministrul spunea că schimbă legea pentru ca animalele periculoase să poată fi relocate sau chiar împușcate în 24 de ore de la sesizarea agresiunii.
„Am început acum două săptămâni modificarea legislației, pentru că vedem cum crește exponențial numărul de alerte prin Ro-Alert. Este nevoie de intervenție fermă pentru a salva vieți. Aceste două cazuri (a mai avut loc un atac vineri – n.r.) arată complexivitatea fenomenului și riscul la care se expun fermierii în zone unde sunt ferme sau se schimbă gardul electric precum în ultimul caz”, a declarat ministrul la Digi24.
Barna a arătat că aceste atacuri sunt „un fenomen extrem de periculos”, iar
„zeci, sute de mii de cetățeni se tem pentru viața lor și a copiilor”, motiv pentru care trebuie ca „statul să își vadă întâi de cetățeni și după de animale protejate”.
„Nu cred că în cazul în care ursul atacă, iar un om este în pericol, orice asociație va putea să nu apere viața umană. Ea trebuie apărată de statul român, care trebuie să intervină prompt, pentru că nu pot să explic niciunui cetățean că am ascultat de o asociație și am lăsat urșii în case, în pensiuni, în ferme, atacând sau omorând oameni”, a fost mesajul ministrului pentru activiștii de mediu care se opun modificărilor legislative.
El a explicat că în cazurile de forță majoră se intervine „prin împușcare, tranchilizare, dacă nu este periculos și nu atacă sau prin alungare, dacă se plimbă prin lanul de porumb și nu atacă sau nu vine spre oameni”.
Atacuri cu repetiție
În urmă cu două zile, pe 18 iunie, un alt bărbat de 54 de ani a ajuns la spital cu răni grave, după ce a fost atacat de un urs lângă o fermă din comuna Săcel, tot din Harghita.
Iar joi, 17 iunie, doi urşi au pătruns în curtea unei pensiuni din Săcele, judeţul Braşov. Potrivit News.ro, pentru că jandarmii au încercat aproape două ore să-i îndepărteze fără succes, urșii au fost tranchilizați până la urmă și transportați la aproape 10 kilometri în adâncul pădurii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro