UPDATE ora 9.30. Beijingul a declarat sâmbătă, 4 februarie, că survolul controversat al unui balon de observaţie chinez în Statele Unite este folosit ca un pretext pentru „defăimarea” Chinei, informează agenția France Presse, preluată de Agerpres.
„Unii politicieni şi mass-media americane folosesc incidentul ca un pretext pentru a ataca şi defăima China”, a declarat Ministerul chinez de Externe, într-un comunicat
„China respectă întotdeauna cu stricteţe dreptul internaţional (…) şi nu a încălcat niciodată teritoriul şi spaţiul aerian al unei ţări suverane”, a adăugat ministerul referitor la zborul deasupra Statelor Unite al unui balon de observaţie chinez.
Vizita lui Antony Blinken la Beijing, programată iniţial pentru duminică şi luni, este „amânată” şi va fi reprogramată când „sunt îndeplinite condiţiile”, potrivit unui înalt responsabil al secretarului de stat, sub condiţia anonimatului.
„În realitate, nici China, nici Statele Unite nu au anunţat (oficial) o vizită”, a comentat sâmbătă Ministerul chinez al Afacerilor Externe. „Publicarea informaţiilor (legate de această vizită) este doar decizia Statelor Unite”, a adăugat ministerul.
Știrea inițială. „Suntem la curent cu informaţii despre un balon care survolează America Latină. Considerăm că este un alt balon de spionaj chinez”, a declarat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, fără a preciza locaţia exactă a acestuia. Un oficial american a spus pentru CNN că nu pare să se îndrepte spre Statele Unite.
Pentagonul a asigurat că nu are îndoieli cu privire la originea chineză a balonului şi la utilizarea sa în scopuri de spionaj.
Substructura de sub presupusul balon-spion chinez, considerat de oficiali a fi aparatul de direcție și supraveghere, are aproximativ 30 de metri, potrivit unui oficial al Apărării. Aceasta este lungimea aproximativă a trei autobuze urbane.
Suspectul balon de spionaj chinezesc ar putea ieși de pe coasta de est a Statelor Unite încă de sâmbătă dimineața, pe baza unui model meteorologic.
„Este un aparat de zbor civil, folosit în scopuri de cercetare, în principal meteorologice”, care a deviat de pe traiectorie din cauza vântului, „un accident cauzat de o forță majoră”, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei.
Pentagonul a negat, vineri, afirmațiile chinezilor și a transmis că SUA știu că este un „balon de supraveghere”.
Vineri, din Coreea de Sud, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a anunțat că își va amâna următoarea vizită în China ca răspuns la incident. El a spus că a vorbit cu Wang Yi, omologul său chinez, și „a precizat că prezența acestui balon de supraveghere în spațiul aerian american este o încălcare clară a suveranității SUA și a dreptului internațional”.
Blinken ar fi fost primul secretar de stat american care vizita China din octombrie 2018.