Bărbatul de 32 de ani s-a prezentat la o clinică medicală din București săptămâna trecută, iar „investigațiile de laborator au confirmat astăzi că pacientul este infectat cu variola maimuței”, a transmis Ministerul Sănătății.
Starea bărbatului este bună, dar acesta va rămâne în izolare. A fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea persoanelor cu care a avut contact direct.
Este al doilea caz înregistrat în România. Luni, 13 iunie a fost confirmat primul caz, tot la un bărbat din București.
Cum se manifestă variola maimuței
Primele cazuri confirmate de variola maimuţei au fost depistate la începutul lunii mai în Europa şi în America de Nord. La nivel mondial, autoritățile sanitare se tem că maladia s-ar putea propaga în Africa de Vest, dar și în restul lumii.
Oricine prezintă o erupție neobișnuită la nivelul pielii ar trebui să consulte medicul specialist, a informat ministerul condus de Alexandru Rafila, pe 22 mai, într-o listă de întrebări și răspunsuri menită să ofere cât mai multe detalii privind această boală, cum se răspândeşte, care sunt simptomele şi cum trebuie procedat.
Nu există tratament
În acest moment, nu există tratament pentru variola maimuței, care se transmite prin contact cu o persoană bolnavă sau prin salivă. Infecția se vindecă de la sine.
La variola normală, mortalitatea este de sub 30%, potrivit precizărilor făcute de autorități în luna mai, pe pagina de Facebook RO Vaccinare, prin intermediul doctorului Cristian Apetrei, profesor în Departamentul de Microbiologie și Genetică Moleculară la Universitatea din Pittsburgh, SUA.
Variola maimuței este mai puțin mortală decât variola normală, care a fost, de altfel, eradicată în 1977. Varianta vest-africană are o rată a mortalității de sub 4%.
Foto: Agerpres
Vezi evoluţia de până acum a cazurilor de variola maimuţei în România!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro