Guvernul a adoptat, pe 8 decembrie, mai multe măsuri de relaxare propuse în contextul sărbătorilor de iarnă, dar și după ce România a intrat pe un val descendent cu sub 1.000 de infectări zilnice. Printre ele se numără renunțarea la carantina de noapte pentru nevaccinați și purtarea măștii în aer liber.
Pe lângă aceste măsuri, în ajunul Crăciunului, localurile vor fi deschise toată noaptea, la fel și în noaptea dintre ani. Restaurantele pot, însă, să fie ocupate doar în proporție de 50% și sunt impuse restricții persoanelor nevaccinate.
În interior, vor avea acces doar persoanele care au fost vacccinate, au trecut prin boală în ultimele 180 de zile sau au un test negativ pentru Covid-19.
Cluburile, discotecile și barurile vor rămâne închise și în noaptea de Crăciun și de Revelion.
Din 9 decembrie, masca nu mai este obligatorie pe stradă, cu excepţia zonelor aglomerate, magazinele şi restaurantele au program prelungit, iar accesul în mall-uri este permis şi persoanelor testate.
În centrele şi parcurile comerciale este permis accesul şi pentru persoanele testate, la fel şi cazarea în unităţile turistice.
Spre deosebire de anul trecut, au fost organizate Târguri de Crăciun în marile orașe ale țării, accesul a fost interzis celor nevaccinați, și vor fi permise și petreceri în aer liber în noaptea de Revelion.
Cu toate acestea, multe orașe au decis să nu organizeze concerte pentru a evita o supraaglomerare. O decizie similară a fost luată și de Primăria Capitalei, dar bucureștenii vor putea merge la concerte în Parcul IOR din Sectorul 3. Și Timișoara și Iași au programate petreceri de Revelion.
Care sunt condițiile de intrare în țară
În timp ce măsurile din țară s-au relaxat, cele de la intrare s-au înăsprit, în contextul în care zeci de mii de români revin acasă de sărbători.
Cei care vin din țări UE și sunt vaccinați sau trecuți prin boală vor prezenta, ca și până acum, certificatul verde. Cei care nu au certificatul verde și revin din țări aflate în zona verde sau galbenă intră în carantină 14 zile, dacă nu prezintă un test PCR negativ.
Persoanele nevaccinate care vin din țările aflate în zona roșie intră în carantină 10 zile, chiar dacă prezintă un test PCR negativ. Iar cei nevaccinați sau care nu au trecut prin boală și care nu prezintă nici test PCR negativ stau 14 zile în carantină.
Testul PCR este obligatoriu însă pentru cei care vin din alte țări decât cele din UE. Persoanele vaccinate sau trecute prin boală nu intră în carantină decât dacă prezintă acest test. În schimb, în cazul persoanelor nevaccinate, carantina este de 10 zile dacă prezintă testul. Totodată, orice persoană care vine dintr-o țară din afara UE și nu prezintă test stă în carantină 14 zile, indiferent dacă este vaccinată sau trecută prin boală.
Totodată, românii care se întorc în călătorii internaționale sunt obligați, începând de luni, 20 decembrie, să prezinte formularul digital de localizare a pasagerilor (PLF) înainte de intrarea în țară sau la maximum 24 de ore după. Cei care nu respectă această măsură riscă sancțiuni între 2.000 și 3.000 de lei.
Măsuri luate de țările europene după apariția Omicron
România pare să aibă printre cele mai „relaxate” sărbători de iarnă din UE, în contextul apariției varintei Omicron, care a dus la creșteri alarmante ale infectărilor.
Mai multe țări au anunțat noi restricții, însă au încercat să mențină un echilibru între dorința oamenilor de a se bucura de sărbători și impunerea unor noi reguli. Majoritatea statelor au decis să impună utilizarea certificatului verde pentru toate activitățiile neesențiale, limitarea numărului de participanți, precum și înăsprirea regulilor de intrare în țară prin solicitare unui test negativ sau impunerea autoizolării.
Cele mai dure măsuri au fost luate în Olanda, unde autoritățile au impus carantină generală.
Cum au arătat sărbătorile din 2020
Situația din 2021 arată mult mai aproape de normalitatea cunoscută pre-pandemie. Spre comparație, anul trecut, când campania de vaccinare debuta abia pe 27 decembrie pentru medici, românii au petrecut sărbătorile de iarnă sub măsuri mult mai dure.
În multe orașe nu au existat târguri de Crăciun, luminițe sau concerte în aer liber ori petreceri așa cum se obișnuia să se organizeze înainte de apariția COVID. Iar circulația între orele 23-05 a fost complet interzisă, în afara cazurilor urgente, pentru întreaga populație. Totodată, masca de protecție a fost obligatorie atât în spațiile deschise, cât și în cele închise.