Pe lângă dosarul-mamă Hexi Pharma, care vizează diluarea dezinfectanților distribuiți de firma sus-numită până în 2016 în peste 300 de spitale, procurorii au mai deschis câteva dosare.
Al doilea s-a referit la infracțiuni de evaziune fiscală, de care era acuzată atât compania, cât și fostul administrator Miron Panaitescu. În plus, în 2018, an în care DNA a încheiat rechizitoriul, a fost trimis în judecată și un personaj considerat complice, Attila Erdei, administrator al altei societăți comerciale.
Dosarul a avut prima ședință abia după mai bine de un an, la început de 2020, iar ieri, 12 august, judecătorii au decis să-l întoarcă la DNA, după ce au menționat că au constatat „nulitatea absolută a tuturor actelor de urmărire penală şi a probelor administrate de Direcția Națională Anticorupție”.
DNA avea drept de apel și l-a făcut chiar ieri.
De ce întoarce tribunalul cauza
Ce spune Tribunalul București, cel care a dat această soluție la al 14-lea termen?
- A constatat nulitatea actelor, cât și a rechizitoriului;
- A întors cazul la DNA, „restituie cauza la Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție, pentru a dispune în consecinţă”
- Statul îi va plăti cheltuielile inculpatului Miron Panaitescu
Ce zicea DNA în 2018
Acum 3 ani, DNA îi trimitea în judecată pe cei doi administratori de firme pentru evaziune fiscală în formă continuată.
„În perioada 2012 – 2016, societatea S.C. Hexi Pharma CO S.R.L. a evidențiat în actele contabile operațiuni fictive de achiziții de servicii și cheltuieli fictive care nu au avut la bază operațiuni reale în scopul diminuării impozitului pe profit datorat bugetului de stat și respectiv a deducerii în mod nelegal a TVA de plată” – comunicat DNA din 3 decembrie 2018
Procurorii spuneau că Panaitescu și Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, ar fi făcut contracte fictive prin off-shore-urile ultimului, toate din Cipru.
ANAF se constituise parte civilă pentru a recupera peste 9 milioane de lei.
Conform investigației Gazetei Sporturilor din 2016, Miron Panaitescu fusese condamnat în 2003 pentru că a delapidat 100 de milioane de lei de pe bursă.
El a fost liberat condiționat după 4 ani de închisoare și a mai fost închis pe 18 decembrie 2015 pentru un accident soldat cu o victimă la 3 ani și 3 luni de închisoare, ieșind, între timp, din închisoare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro