Nu există clădiri neatinse de atacuri, spune oficialul local. „Orașul industrial a fost complet distrus, nu există clădiri «supraviețuitoare», multe case nu pot fi restaurate. În curți – cimitire”, a scris șeful Administrației Militare Regionale Luhansk pe Telegram.

Înaintea invaziei declanșate de Rusia pe 24 februarie în Ucraina, în Rubijne trăiau 60.000 de oameni care lucrau în fabrici, în domeniul bugetar sau aveau mici afaceri.

După trei luni de război, clădirile orașului arată acum ca niște „cutii de cărămidă prădate, jefuite”, precizează guvernatorul.

Iar civilii au plecat în zone mai sigure din Ucraina sau în străinătate sau au fost deportați în Rusia, după cum acuză autoritățile de la Kiev, în timp ce aceia care au rămas în Rubijne „sunt ținuți ostatici de kadîroviți în subsolurile orașului”, mai notează guvernatorul regional.

Comparația cu Mariupol vine din faptul că în cele aproape trei luni în care s-a aflat sub asediul forțelor ruse, orașul-port de la Marea Azov a suferit cele mai mari distrugeri dintre zonele în ucrainene în care s-au purtat lupte.

„În jur de 90% din clădiri au fost bombardate. Nicio clădire nu a rămas întreagă, este fie distrusă, fie avariată”, spunea la jumătatea lunii martie viceprimarul Serhi Orlov, într-un interviu pentru Forbes Ucraina.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News