Pacientul nu a primit niciun tratament pentru infecție, dar face parte dintr-o categorie rară care, la opt ani după ce a primit diagnosticul, nu mai prezintă semne active de infecție și nu mai pare să aibă virusul nicăieri în organism, au raportat cercetătorii. Acest lucru s-a mai întâmplat doar într-un singur alt caz.
Echipa internațională de cercetători a raportat, în jurnalul „Analele de Medicină Internă”, că pacientul, originar din orașul Esperanza, Argentina, nu mai prezintă semne de HIV intact în mare parte dintre celulele din organism, sugerând că a atins natural ceea ce ei descriu drept vindecarea de HIV.
Femeia de 30 de ani din acest nou studiu este abia al doilea pacient care a atins această stare fără să fi primit transplant de celule stem sau alt tratament. Celălalt pacient care a ajuns în aceeași stare a fost o femeie în vârstă de 67 de ani pe nume Loreen Willenberg.
„Vindecarea de HIV a mai fost observată doar în cazul a doi pacienți care au primit un transplant de măduvă toxic. Studiul nostru arată că starea de vindecare poate fi atinsă în timpul infecției naturale în absența transplantului de măduvă și a oricărui alt tip de tratament”, a scris într-un e-mail pentru CNN dr. Xu Yu, de la Ragon Institute of Massachusetts General Hospital, MIT și Harvard, autor al studiului în cauză.
„Exemplele de vindecare care se dezvoltă natural arată că eforturile curente de descoperire a unui leac nu sunt în van, iar perspectiva unei generații libere de SIDA ar putea deveni un succes”, a mai scris el.
Yu, împreună cu dr. Natalia Laufer din Argentina și colegii lor, a analizat sângele colectat de la pacienta în vârstă de 30 de ani între 2017 și 2020. Aceasta a avut și un copil în martie 2020, iar medicii au putut astfel colecta și țesut din placentă.
Pacienta a fost diagnosticată cu HIV în martie 2013. Analiza a miliarde de celule din sângele ei și din mostre de țesut a arătat că a fost infectată cu HIV înainte, dar în timpul analizei, cercetătorii nu au descoperit mostre de virus intact, capabil de replicare.
Oamenii de știință încă nu sunt siguri cum a reușit corpul femeii să scape de virus, dar „credem că este o combinație de mecanisme imunitare diferite – celulele T citotoxice sunt probabil implicate, mecanismele imunitare au contribuit și ele”, a scris Yu în e-mailul său.
„Creșterea numărului de persoane care s-au vindecat ar facilita, pentru noi, descoperirea factorilor imunitari care conduc la acest rezultat în populații mai ample de persoane infectate cu HIV”, se mai arată în e-mail.
În lume, în jur de 38 de milioane de persoane trăiesc cu HIV. Netratată, infecția duce la sindromul imunodeficienței dobândite sau SIDA. Anul trecut, în jur de 690.000 de persoane au murit din cauza SIDA în întreaga lume.