UPDATE: 16:19 Oana Darie, purtător de cuvânt MAE, a oferit cele mai noi informații din partea instituției pe care o reprezintă, în cadrul emisiunii Adriana Nedelea LA FIX.

„Ambasada Romaniei la Tokyo a fost notificată de MAE nipon, cu privire la confirmarea unui al doilea caz de infectare cu coronavirus a unui cetățean român pe Diamond Princess. Misiunea diplomatică este în contact cu cetățeanul român, care a fost transferat la o unitate medicală din Tokyo. Din fericire, starea lui este bună”, a afirmat Oana Darie.

UPDATE: 12.15: ”Ambasada României la Tokyo a fost notificată de către MAE nipon cu privire la confirmarea unui al doilea caz de infectare cu coronavirus a unui cetățean român, membru al echipajului de pe vasul de croazieră Diamond Princess”, a anunțat miercuri MAE.

”Misiunea diplomatică este în contact cu cetățeanul român care a fost transferat la o unitate medicală din Tokyo, care a transmis misiunii diplomatice în cursul zilei de astăzi, 19 februarie, că se simte bine și nu manifestă simptome”, a adăugat MAE.

Potrivit datelor obținute de către reprezentanții ambasadei, autoritățile locale au precizat că toate persoanele prezente la bordul navei de croazieră au fost supuse testelor medicale, fiind în așteptarea rezultatelor.

”În ceea ce privește nava Westerdam, potrivit informațiilor obținute de Ambasada României la Hanoi (acreditată și pentru Regatul Cambodgia) de la autoritățile cambodgiene, opt din cei nouă cetățeni români care s-au aflat la bordul navei în calitate de turiști au părăsit Cambodgia, cel de-al nouălea rămânând în capitala Phnom Penh. Costurile deplasărilor au fost suportate de proprietarul vasului de croazieră”, a mai precizat MAE.


Al doilea român infectat cu coronavirus a fost depistat pe nava de croazieră Diamond Princess, potrivit autorităților japoneze.

Primul român depistat cu coronavirus, un membru al echipajului, originar din Argeș, se află în spital de aproape o săptămână, iar starea sa de sănătate este una bună, notează Mediafax.

Pasagerii de pe Diamond Princess au început miercuri să coboare de pe nava pe care au fost depistate peste 540 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, informează AFP, citată de Agerpres.

Aproximativ 500 de pasageri care nu prezentau simptome, ale căror teste au avut rezultate negative şi care nu au intrat în contact cu persoanele purtătoare ale virusului urmau să debarce miercuri, după 14 zile de carantină în Japonia, potrivit Ministerului Sănătăţii din Japonia.

3.711 persoane din 56 de ţări, care s-au aflat iniţial la bordul Diamond Princess, au trăit pe pielea lor transformarea unei croaziere de vis în Asia într-un coşmar, prinşi între teama de a contracta o pneumonie virală letală şi plictiseala nesfârşită determinată de izolarea în cabine, unele din acestea fără ferestre, şi cu doar o scurtă plimbare pe punte.

Ce se întâmplă cu românii de pe navă

La bord se aflau și 17 români, doi pasageri și 15 membri ai echipajului, potrivit MAE.

Zeci de cazuri noi depistate la bord au ridicat semne de întrebare în legătură cu eficacitatea carantinei impuse, când pasagerilor li s-a permis să meargă în grupuri mici pe punte cu măşti, în timp ce membrii echipajului treceau din cabină în cabină pentru a distribui mesele.

Mai multe ţări au decis să trimită avioane pentru repatrierea cetăţenilor lor. Prima astfel de evacuare a fost cea a peste trei sute de americani, care au fost transportaţi duminică pe calea aerului. Peste o sută de americani au rămas la bordul vasului. Coreea de Sud a trimis o aeronavă pentru a repatria şase dintre cetăţenii săi. Canada intenţionează să îşi evacueze până la sfârşitul săptămânii cetăţenii de la bord ale căror teste au fost negative. Dintre cei 256 de canadieni aflaţi la bord, 43 au fost testaţi pozitiv. Regatul Unit, Hong Kong şi Australia se numără printre ţările şi teritoriile care s-au angajat să îşi repatrieze cetăţenii de pe vas.

În ceea ce priveşte echipajul, membrii acestuia vor urma o perioadă de carantină imediat ce ultimul pasager va părăsi nava.

MAE român a transmis, luni, că românii de la bordul vasului de croazieră vor debarca şi ei, iar decizia privind întoarcerea în ţară le va aparţine.

„După finalizarea perioadei actuale de carantină în data de 19 februarie, pasagerii vor putea părăsi vasul pe baza unui certificat medical eliberat de autorităţile japoneze. Cetăţenii români membri ai echipajului pot fi supuşi unei noi perioade de carantină de 14 zile începând cu data de 19 februarie, în funcţie de evoluţia situaţiei de la bordul navei. Decizia cu privire la continuarea activităţii pe vas sau revenirea în ţară la expirarea perioadei de carantină va fi luată de către aceştia de comun acord cu compania care operează nava”, se arată într-un comunicat de presă remis de MAE.

 
 

Urmărește-ne pe Google News