„Urmare a dovezilor materiale instrumentate de IICCMER, a reieşit că Ioan Ficior a impus şi a întreţinut un regim de exterminare a deţinuţilor politici aflaţi în executarea pedepselor privative de libertate în cadrul coloniei de muncă Periprava, în virtutea funcţiilor de conducere pe care le-a ocupat în cadrul acestui loc de deţinere în perioada 1958-1963. Faptele col. (r) Ficior pot fi încadrate la infracţiunea de genocid, săvârşit prin uciderea membrilor colectivităţii formate din deţinuţii politici şi/sau supunerea membrilor acestei colectivităţi la condiţii de existenţă sau tratamente de natură să ducă la distrugerea lor fizică”, se arată într-un comunicat al instituţiei.
Regimul de detenţie aplicat în cadrul coloniei de muncă Periprava poate fi calificat drept unul de exterminare, prin raportare la condiţiile inumane de detenţie care au dus la îmbolnăvirea şi, în final, la decesul a numeroşi deţinuţi politici.
În cadrul coloniei Periprava existau deţinuţi politici şi deţinuţi de drept comun. Aceste două categorii nu se intersectau şi nu beneficiau de acelaşi regim de detenţie. Aşadar, în micro-universul creat la Periprava, deţinuţii politici au format un colectiv aparte, fiind supuşi unui regim de detenţie extrem de dur, care avea ca scop exterminarea acestei categorii sociale, susţin reprezentanţii IICCMER.
Acuzat de decesul a cel puţin 103 deţinuţi politici
IICCMER afirmă că, în perioada 1958-1963, Ioan Ficior se face vinovat din punct de vedere penal în mod direct de decesul a cel puţin 103 deţinuţi politici identificaţi până în prezent, urmare a regimului dur de detenţie care a presupus: înfometarea, violenţele fizice, presiunile psihice, privarea de asistenţă medicală, condiţiile mizere din barăci, condiţiile dure de muncă, sancţiunile disciplinare aplicate discreţionar şi excesiv în raport cu gravitatea abaterilor.
Foto RTV.net
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro