Este vorba despre un bărbat în vârstă de 36 ani, care locuiește la Cluj-Napoca și a călătorit în Republica Dominicană – zonă activă de transmitere a virusului Zika – în perioada 06 iulie – 13 iulie. A urmat un alt sejur în SUA în perioada 13 iulie – 20 iulie.
Bărbatul a sosit în România în data de 21 iulie. O zi mai târziu, pe 22 iulie, s-a prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca cu simptome de febră și erupție tegumentară generalizată. Pe 25 iulie probele prelevate de la pacient au fost trimise spre analiză la Institutul Cantacuzino, iar pe 27 iulie rezultatele au dovedit prezența virusului Zika.
„Bărbatul este în afara oricărui pericol și respectă recomandările făcute de medici și de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj. O campanie de tratamente anti țânțari a avut loc în Cluj-Napoca săptămâna trecută. Ministerul Sănătății apreciază în continuare riscul de transmitere a virusului pe teritoriul României la un nivel minim. Reamintim că virusul Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
Pe 12 iulie, Ministerul Sănătății a confirmat primul caz depistat cu virusul Zika în România, la o pacientă de 27 de ani care s-a întors dintr-o vacanță în Martinica. Femeia infectată cu virusul Zika a fost internată la Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din 5 până în 7 iulie.
Pe 20 iulie, Miniserul Sănătății a confirmat existența unui al doilea caz de infectare cu virus Zika a unui cetățean român. Este vorba despre un băiat în vârstă de 10 ani, care locuiește împreună cu familia în Guyana Franceză de aproape doi ani.
Ce trebuie să știi despre virusul Zika
Virusul transmis de țânțarul tigru are consecințe devastatoare și nu ar trebui să fie deloc ignorant, însă cel mai mult par să aibă de suferit femeile însărcinate.
Infecția cu virusul Zika este transmisă de țânțari din specia Aedes, iar persoanele contaminate prezintă în general febră moderată, o erupție cutanată și conjunctivită. În mod normal, simptomele dispar într-o perioadă cuprinsă între două și șapte zile. Deocamdată nu există tratament sau vaccin specific, scrie Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pe site-ul său.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro