UPDATE ora 13:30. Claudia Cardinale a transmis un mesaj dureros, după ce a aflat de moartea lui Alain Delon.„Tancredi a plecat să danseze cu stelele…”

UPDATE ora 13:00. Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a adus un omagiu celebrului actor Alain Delon, care a murit duminică, la 88 de ani. „A fost un monument francez”

UPDATE ora 12:10. 10 dintre cele mai bune filme în care Alain Delon a apărut în anii 1960 și 1970, inclusiv roluri principale și secundare. În 1960, celebrul actor francez făcea furori în „Rocco și frații săi”.

UPDATE ora 11:30. În 2023, Alain Delon şi-a vândut colecţia de artă. Cele 80 de opere de artă care alcătuiesc colecţia legendei cinematografiei Alain Delon au fost vândute la licitaţie la Paris pentru peste opt milioane de euro cu taxe, de două ori mai mult decât estimarea, a anunţat casa de licitaţii Bonhams-Cornette de Saint Cyr, potrivit Agerpres, care cita AFP.

Înainte de această vânzare, ele fuseseră expuse din aprilie la New York, Geneva, Bruxelles şi Hong Kong.

În faţa a două săli pline de cumpărători internaţionali, de curioşi şi de admiratori ai actorului, toate loturile au fost intens disputate. Punctul culminant al vânzării, „La baie de Sainte-Adresse”, un tablou de Raoul Dufy estimat între 600.000 şi 800.000 de euro, a fost adjudecat cu 1.016.400 de euro.

Român cu Lamborghini, acuzat de ANAF că nu poate justifica investiția. Fiscul a evaluat bolidul la 1,8 milioane de lei și a cerut impozit pe venit. Cum s-a terminat procesul
Recomandări
Român cu Lamborghini, acuzat de ANAF că nu poate justifica investiția. Fiscul a evaluat bolidul la 1,8 milioane de lei și a cerut impozit pe venit. Cum s-a terminat procesul

O lucrare a lui Eugene Delacroix, care nu mai apăruse pe piaţă de peste 40 de ani, a fost vândută pentru suma de 775.100 de euro, peste dublul estimării minime.

„Nu este surprinzător (faptul că aceste lucrări) au atras o licitaţie atât de pasionată. Un mare colecţionar cu un ochi instinctiv, actorul a fost unul dintre cei mai mari cumpărători de desene din anii ’60 şi ’70, când acestea nu erau la modă”, a declarat licitatorul Arnaud Cornette de Saint Cyr.

Colecţia actorului a fost considerată excepţională. Estimată la 50.000 de euro, o lucrare din secolul al XVI-lea a lui Domenico Beccafumi (1486-1551), „Sfânt în picioare ţinând o cruce”, a fost vândută cu peste 241.000 de euro.

„La laitiere normande”, un desen de Jean-François Millet, un mare maestru al secolului al XIX-lea, s-a vândut cu 216.300 de euro (faţă de o estimare 100.000 de euro).

„Am cumpărat primul meu desen în 1964, la Londra. De-a lungul anilor, am achiziţionat lucrări care m-au emoţionat, mi-au vorbit şi uneori chiar m-au consolat. Ele au făcut parte din viaţa mea…”, mărturisea în catalogul licitaţiei Alain Delon, în vârstă de 87 de ani, care nu a asistat la vânzare.

În 2007, Alain Delon a vândut opere moderne, declarând ziarului Le Monde că urăşte vânzările postume. În 2016, după ce şi-a vândut colecţia de vinuri, ceasurile şi armele de colecţie, actorul a scos la licitaţie, cu acelaşi succes, şi o primă serie de bronzuri de Bugatti.

Cum s-a format ciclonul devastator de la Marea Neagră care a afectat sudul litoralului. Experții ClimaMeter: „Evenimentul, provocat de schimbările climatice” STUDIU
Recomandări
Cum s-a format ciclonul devastator de la Marea Neagră care a afectat sudul litoralului. Experții ClimaMeter: „Evenimentul, provocat de schimbările climatice” STUDIU

UPDATE ora 10:45. Alain Delon a venit în anul 2017 în România, unde a fost invitat special la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF).

UPDATE ora 10:40. Alain Delon a jucat în aproape 90 de filme, însă nu a adunat şi trofee. De la primul său lungmetraj în 1957, la vârsta de 23 de ani, Delon a jucat în 88 de filme şi şapte filme de televiziune. De asemenea, a regizat 2 lungmetraje, a produs 32 şi a jucat în 7 piese de teatru. Dincolo de acest şir de cifre, cel care era destinat să preia delicatesele familiei din Bourg-la-Reine (Hauts-de-Seine) a fost mai ales eroul unor capodopere sau filme cult, printre care „Plein Soleil”, „Rocco şi fraţii săi”, „Ghepardul”, „Mélodie en sous-sol”, „Le Samouraï”, „Borsalino”, „La Piscine” şi „Domnul Klein”, notează News.ro.

Alain Delon a adunat roluri, dar nu şi trofee. Lista sa impresionantă de distincţii include „doar” un César, pentru cel mai bun actor în 1985 pentru „Notre histoire” de Bertrand Blier, Ursul de onoare la Festivalul de Film de la Berlin în 1995 şi premiul Festivalului Internaţional de Film de la Locarno în 2012… Până când, în mai 2019, Delon a fost încoronat cu Palme d’or d’honneur la Cannes : un premiu tardiv, dar suprem, pe care starul l-a primit în lacrimi din mâinile fiicei sale Anouchka, profitând de acest ultim omagiu pentru a-şi lua rămas bun de la publicul său.

Avertismentul lui Putin: NATO va fi în război cu Rusia dacă permite Ucrainei să lanseze rachete cu rază lungă de acţiune
Recomandări
Avertismentul lui Putin: NATO va fi în război cu Rusia dacă permite Ucrainei să lanseze rachete cu rază lungă de acţiune

O „frumuseţe diabolică”

Mult mai mult decât un actor, Alain Delon a fost un mit, un idol, un erou francez al cărui chip şi nume au făcut înconjurul lumii. O „frumuseţe diabolică” care, la vârsta de 74 de ani, a devenit imaginea unei mărci de parfumuri datorită unor fotografii realizate în anii 1960. Este ca şi cum, de atunci, niciun alt chip nu a egalat această perfecţiune, această graţie felină şi misterioasă. În străinătate, rămâne fără îndoială una dintre cele mai cunoscute vedete franceze, devenind idol în China şi Japonia încă din 1967 cu „Le Samouraï” al lui Jean-Pierre Melville.

Viaţa sa sentimentală a alimentat, de asemenea, legenda Delon. Iubirile sale, în primul rând, au stârnit fantezia presei, de la dragostea la prima vedere cu Romy Schneider, în 1958, până la complicitatea tandră cu Mireille Darc, amantă devenită „cealaltă jumătate”. Să nu mai vorbim de pasiunile sale cu Nathalie, Anne Parillaud, Rosalie van Breemen şi chiar Dalida – cu care a dezvăluit cu întârziere că a avut o idilă. Apoi, prieteniile sale cu huligani (Milosevic, Markovici, Marcantoni, Hornec…), care au estompat graniţele dintre viaţa şi rolurile celui care a făcut filme cu gangsteri unul după altul.

Delon a declarat că „motivaţia de a fi ceea ce a fost” i-a venit de la femei: Romy Schneider; Nathalie Delon, cu care s-a căsătorit în 1964 – singura sa căsătorie – şi mama fiului său Anthony; Mireille Darc, partenera sa timp de 15 ani; şi olandeza Rosalie Van Breemen, cu care i-a avut pe Anouchka şi Alain-Fabien.

Iubitor de artă şi colecţionar (de tablouri, vinuri, arme etc.), a fost, de asemenea, un mare admirator al generalului de Gaulle şi a cumpărat la licitaţie manuscrisul original al Apelului din 18 iunie, ca dar pentru ţara sa.

„Am avut multe relaţii cu crima organizată, am atins-o chiar cu degetul”

În sfârşit, reputaţia sa de actor coleric şi temperamental, certurile mediatizate cu fiii săi Anthony şi Alain-Fabien şi declaraţiile sale furtunoase au făcut din Alain Delon un personaj fascinant, deopotrivă adorat şi detestat.

Trebuie spus că bărbatul a avut întotdeauna talentul de a stârni controverse: declaraţii directe despre femei sau despre lumea de azi, simpatii deschise pentru aripa dreaptă a dreptei (în contradicţie cu lumea cinematografică) şi acest obicei bizar de a vorbi despre sine la persoana a treia.

Ca să nu mai vorbim de legăturile sale periculoase, la un moment dat, cu o serie de gangsteri. „Am avut multe relaţii cu crima organizată, am atins-o chiar cu degetul”, mărturisea el în 2021.

De mai mulţi ani, actorul se retrăsese de pe platourile de filmare. Spunea că nu mai cunoaşte şi nu-i mai place cinematografia de astăzi şi că nu găseşte niciun succesor pentru Deray, Verneuil, Melville sau Visconti.

În apartamentul său din Paris şi în proprietatea sa din regiunea Loiret, Delon a trăit înconjurat de fotografii ale filmelor sale, ale iubitelor sale şi ale tinereţii sale. Astăzi, el ne lasă cu sute de instantanee glorioase. Şi cu nostalgia ca moştenir, scrie Le Parisien. .

„Un erou trebuie să ştie întotdeauna cum să moară”, a declarat actorul pentru Le Monde în 2018. „Mi-ar plăcea să mor pentru că este un punct final”.

UPDATE ora 10:30. Cojocul din blană de miel purtat de Alain Delon în filmul „Once a Thief” din 1965, rulat în cinematografele din România un an mai târziu sub numele de „A fost cândva hoț”, a lansat în România comunistă moda „alendelon”, iar numele starului francez a devenit substantiv comun.

UPDATE ora 10:05. Alain Delon se afla sub tutelă judiciară din luna aprilie a acestui an, măsura care prevedea că acesta nu mai avea libertatea totală de a-și gestiona bunurile și veniturile.

***

Ştirea iniţială. „Alain Fabien, Anouchka, Anthony şi (câinele său) Loubo sunt profund întristaţi să anunţe decesul tatălui lor. Acesta s-a stins din viaţă în linişte în casa sa din Douchy, înconjurat de cei trei copii ai săi şi de familia sa. (…) Familia sa vă roagă să îi respectaţi viaţa privată în această perioadă de doliu extrem de dureroasă”, se arată în comunicat.

Născut la 8 noiembrie 1935, Delon a revoluţionat cinematografia cu frumuseţea sa de înger diabolic în filmele lui Clément, Melville şi Visconti.

La începutul lunii aprilie, actorul a fost plasat sub tutelă consolidată de către justiţie. Tutela consolidată – care poate dura 5 ani şi poate fi reînnoită o singură dată – prevede că tutorele are mandatul de a gestiona veniturile persoanei protejate, în acest caz, Alain Delon.

De mai multe luni, familia lui Alain Delon se află în conflict în ceea ce priveşte starea de sănătate şi ultimele dorinţe ale acestuia. Anthony, fiul cel mare al actorului, a acuzat-o pe sora sa, Anouchka, că i-a ascuns starea de sănătate precară a tatălui lor. De asemenea, ea a fost acuzată de Anthony şi Alain Fabien – al doilea frate al acesteia – că a vrut să-l ducă pe Alain Delon înapoi în Elveţia, deşi acesta spusese că vrea să moară în Douchy, Franţa.

hepta_5417368Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Foto: Hepta

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (9)

Realist2023   •   18.08.2024, 21:16

Sincer, nu m-a dat pe spate niciodata ca actor, probabil ca-mi parea prea furmos ca sa fie credibil. Dar este negresit o piatra de hotar in cinematografia frantuzeasca / internationala. PS: Cel mai mult mi-a placut Ghepardul.

Lucaluca   •   18.08.2024, 12:19

Cel mai frumos bărbat din toate timpurile.

    ElCeapo   •   18.08.2024, 12:39

    Lucaluca   •  18.08.2024, 12:19

    Cel mai frumos bărbat din toate timpurile.

    După Petre Roman și Mircea Badea poate

      Realist2023   •   18.08.2024, 21:13

      ElCeapo   •  18.08.2024, 12:39

      După Petre Roman și Mircea Badea poate

      Haidi mai, nu gustati ironia ? A good one, IlCeapo !

XShadowX   •   18.08.2024, 10:27

R.I.P. - era unul dintre actorii preferati alor mei

Vezi toate comentariile (9)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Din ce grupare ar fi făcut parte „Șacalul”. Ca să nu dea de bănuit, mergea din când în când la biserică
Știrileprotv.ro
Din ce grupare ar fi făcut parte „Șacalul”. Ca să nu dea de bănuit, mergea din când în când la biserică
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
Viva.ro
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Libertateapentrufemei.ro
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Cele 6 lucruri pe care să nu le faci dacă vrei să te ocolească ghinionul în ziua de vineri, 13 septembrie. Mare atenție la al treilea
FANATIK.RO
Cele 6 lucruri pe care să nu le faci dacă vrei să te ocolească ghinionul în ziua de vineri, 13 septembrie. Mare atenție la al treilea
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente pe care le-a scos din dietă: „În schimb, beau o bere-două la cină”
GSP.RO
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente pe care le-a scos din dietă: „În schimb, beau o bere-două la cină”
Satul din România în care se restaurează case vechi pentru a aduce turiști din toată lumea. A ajuns în atenția presei internaționale
FANATIK.RO
Satul din România în care se restaurează case vechi pentru a aduce turiști din toată lumea. A ajuns în atenția presei internaționale
'Am băgat foarte mulți bani'. Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu / FOTO
Unica.ro
'Am băgat foarte mulți bani'. Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu / FOTO
"De o săptămână este acolo". Fotbalistul care a plecat de la FCSB are o soacră celebră: "Fata mea a nimerit un băiat bun" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
"De o săptămână este acolo". Fotbalistul care a plecat de la FCSB are o soacră celebră: "Fata mea a nimerit un băiat bun" | EXCLUSIV
"Şacalul", bănuit că a ucis mai multe femei. Gafe colosale făcute de anchetatori, înainte ca Delia să fie omorâtă
Observatornews.ro
"Şacalul", bănuit că a ucis mai multe femei. Gafe colosale făcute de anchetatori, înainte ca Delia să fie omorâtă
Horoscop 13 septembrie 2024. Fecioarele au în față o zi care vine cu un ajutor neprețuit pentru a dezlega anumite noduri interioare
HOROSCOP
Horoscop 13 septembrie 2024. Fecioarele au în față o zi care vine cu un ajutor neprețuit pentru a dezlega anumite noduri interioare

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI