Rănile provocate de antrax sunt groaznice şi se vindecă extrem de greu. În forma cutanată, ele se dezvoltă cu o crustă neagră, iar în cazuri mai severe se transformă în adevărate găuri în carne, pe diferite părţi ale corpului

Pericol de bubă neagră (aşa cum i se spune popular antraxului) la graniţa cu România. Doi ciobani din satul Stephan Karadzhovo, în sudul Bulgariei, au fost diagnosticaţi, în urmă cu două zile, cu o formă cutanată de antrax, leziunile de pe pielea bărbaţilor, specifice microbului, fiind greu de privit. Unul dintre bolnavi, Georgi Drosev, în vârstă de 47 de ani, s-a infectat după ce a tăiat o oaie bolnavă. El spune că nimeni n-a mâncat carnea şi a aruncat carcasa într- o râpă de la marginea satului, iar cel de-al doilea infectat afirmă că l-a ajutat să care oaia. Angajaţii serviciilor veterinare au dezinfectat curtea lui Drosev, precum şi râpa unde bărbatul a aruncat carcasa animalului bolnav. Întreaga zonă e în carantină şi s-a început vaccinarea animalelor domestice. Între timp, relatează presa bulgară, antraxul a apărut şi în satul Brestovene, în apropierea oraşului Razgrad, din nordul ţării, unde cinci oi din aceeaşi turmă au murit în cursul acestei săptămâni.

Nu mâncaţi carne din ţara vecină

Doctorii spun că proprietarul turmei, un bărbat de 64 de ani, şi nepotul lui, în vârstă de 8 ani, au şi ei antrax cutanat. Serviciile veterinare au ordonat vaccinarea tuturor celor 1.200 de oi şi 400 de vite din sat, iar staulul oilor a fost dezinfectat cu penicilină. Au fost trimise probe la Sofia, pentru teste de antrax.

Aşadar, românii care călătoresc în Bulgaria trebuie să evite consumul de carne de oaie sau de vită şi, mai ales, nu trebuie să intre în contact cu astfel de animale. Potrivit lui Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii din România, deocamdată, în ţara noastră nu s-a semnalat nici un caz de antrax.

Patru bulgari s-au îmbolnăvit cu antrax, doi dintre aceştia chiar la graniţa cu ţara noastră


Antraxul din Bulgaria a fost descoperit în satele Stephan Karadzhovo şi Brestovene, acesta din urmă fiind foarte aproape de graniţa cu România, respectiv de oraşul Olteniţa

Aşa se vede antraxul la microscop. Este un microb sub formă de bastonaş (medalion) şi este foarte rezistent la mediul ambiant, supravieţuind în sol chiar şi 100 de ani

Anul trecut am avut câteva cazuri la animale

Ultimele cazuri de antrax la animale depistate în România s-au semnalat anul trecut. Mai multe persoane care lucrau la un abator din comuna botoşăneană Nichiteni au fost băgate în carantină după ce s-a constatat că o bovină cu care au intrat în contact avea antrax.

Iată cum arată bacteria


Infectarea: Bacteria se găseşte mai ales la animalele care trăiesc în turme şi poate fi transmisă la om în trei moduri. Transmiterea de la om la om e aproape imposibilă.

Infectarea cutanată: 95% din infecţii se produc din cauza unor leziuni sau zgârieturi ale pielii omului. Rata mortalităţii – 50 %

Intestinal: Prin consumarea cărnii contaminate. Rata mortalităţii: 25-60% din cazuri

Inhalare: Inhalarea sporilor. Rata mortalităţii: 99%

Tratament: Terapie cu antibiotice timp de 60 de zile (penicilină, amoxicilină, ciprofloxacin, doxiciclină). Tratamentul trebuie început până la 48 de ore de la expunere, înaintea apariţiei simptomelor.

Ce zic specialiştii: «E mortală pentru om»

Bacilul antraxului, sau bacilul cărbunos, e factorul care determină antraxul, o boală infecţioasă extrem de severă, fiind mortală pentru oameni. Nu se transmite de la om la om, ci doar de la animalele ierbivore – capre, vaci, oi, etc. – la om. “Animalele iau acest bacil din iarbă, iar oamenii care sunt expuşi bolii sunt cei care folosesc lâna oilor şi pielea vitelor, precum şi cei care lucrează cu aceste produse sau consumă carnea animalelor bolnave, neprelucrată suficient, cum e, de pildă, carnea de vită în sânge. Boala este mortală pentru om, iar în ultimă fază ea se transformă în septicemie cărbunoasă. Pe corp apar nişte cruste negre, de aceea antraxului i se mai spune şi buba neagră. Dacă omul a ingerat mulţi bacili, poate deceda în maximum 5 zile”, ne-a explicat prof. dr. Calistru Petre (foto), specialist la Institutul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Capitală.

Superbacteria, spaimă mondială?

După pandemia de gripă porcină, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a trimis, recent, o alertă globală din cauza unei superbacterii, botezată NDM 1, care provoacă infecţii incurabile. OMS a cerut autorităţilor sanitare din toată lumea să monitorizeze cu maximă atenţie bacteria care a îmbolnăvit până în prezent sute de oameni în India şi în Pakistan şi a ucis şapte persoane, dintre care două în Europa. Superbacteria care pune pe jar autorităţile sanitare a apărut în sudul Asiei şi a fost identificată ulterior şi în Europa (Olanda, Belgia şi Marea Britanie), Statele Unite, Australia şi Canada.

Alte boli grave

Focarul «aviar», închis în 2007
În octombrie 2005, specialiştii laboratoarelor Comisiei Europene au confirmat prezenţa virusului gripei aviare în România. Abia în decembrie 2007 ultimul focar de gripă aviară din localitatea tulceană Murighiol a fost închis. Nu au fost cazuri de îmbolnăvire la om, dar au fost ucise zeci de mii de păsări.

Gripa porcină a ucis 122 de români
Primul caz de gripă porcină a fost confirmat în România anul trecut, în luna mai, la o româncă stabilită în Statele Unite şi revenită la Bucureşti în concediu. În lunile care au urmat, alţi 7.007 oameni din ţara noastră s-au îmbolnăvit, iar dintre aceştia, 122 au murit. La începutul acestei luni, OMS a anunţat sfârşitul pandemiei de gripă porcină.

West Nile n-a ajuns în România
În România nu s-a înregistrat deocamdată nici un caz de infecţie cu virusul West Nile, transmis de ţânţari, Institutul Cantacuzino anunţând, recent, că probele recoltate de la două persoane diagnosticate cu meningită virală, suspecte a fi infectate cu virusul West Nile, sunt negative.

 
 

Urmărește-ne pe Google News