Omul s-a întors în ţară, pe 18 octombrie, însă s-a internat imediat la Spitalul Victor Babeş din Capitală, unde medicii au stabilit că are malarie. A fost a opta oară când bărbatul a fost diagnosticat cu această boală, ultima recidivă fiind chiar în luna august a acestui an. A stat internat numai trei zile, după care a plecat acasă, la Galaţi, pe propria semnătură, pentru un eveniment familial, dar nu a trecut mult timp până când a început să se simtă foarte rău, iar atunci a chemat salvarea.
“Se simţea iar rău, avea febră, dureri de cap şi mialgii şi atunci a sunat la 112. Părerea noastră este că de data asta este vorba de o recidivă de malarie. Sigur, există o minimă suspiciune de altceva, ţinând cont de contextul epidemiologic de ţară de unde a venit”, a declarat Mihai Polinschi, directorul Serviciului de Ambulanţă Galaţi.
Bărbatul nu crede însă că este vorba tot de malarie, boală care l-a mai chinuit de atâtea ori. “Deşi pacientul a luat tratamentul pentru malarie opt zile cu Malarone, el susţine că simptomele de acum nu sunt la fel cu simptomele de la celelalte episoade. El zice că simte că ar fi o simplă gripă, dar şi Ebola se manifestă tot ca o gripă”, ne-a spus Valentina Toniţă, asistent medical de pe ambulanţă.
Ar putea fi o recidivă de malarie
Deşi rezervaţi în declaraţii, autorităţile sanitare au fost în alertă de îndată ce au preluat pacientul. Ca precauţie, personalul medical a îmbrăcat echipament de protecţie împotriva virusurilor, iar conducerea spitalului a decis imediat transferul bolnavului la Bucureşti.
Pe de altă parte, atât directorul Spitalului Matei Balş, Adrian Străinu Cercel, cât şi secretarul de stat Raed Arafat au declarat pentru Libertatea că nu există nici o suspiciune de Ebola, ci că în acest caz este vorba despre o recidivă a malariei.
De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne-a confirmat că nu a primit nici o avertizare de Ebola din România.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro