„Delta Dunării se confruntă cu o nouă problemă: identificarea unei specii noi, somnul african. Este o specie agresivă asupra celorlalți pești. Luni, 12 iulie, au fost capturate zece exemplare în zona Dunărea Veche”, a afirmat Cătălin Țibuleac.
Exemplarele identificate sunt destul de mari, iar asta arată, afirmă specialiștii, că răspândirea acestui tip de peşte este „destul de mare”.
„Ne confruntăm cu o problemă gravă asupra resursei piscicole din Deltă. Din discuţiile cu specialiştii rezultă că această pecie de peşte este una foarte agresivă şi, dacă nu se iau urgent măsuri, vom avea mari probleme asupra resursei piscicole autohtone şi aşa mult diminuate”, a mai afirmat Ţibuleac
El a precizat că o primă măsură ar fi informarea pescarilor despre această specie şi faptul că aceştia trebuie să reţină somnul african după ce l-au prins şi să nu-l mai redea mediului natural.
Un mare semn de întrebare rămâne cum a ajuns această specie de peşte în Deltă şi sper ca autorităţile abilitate să intervină rapid pentru identificarea modalităţii în care somnul african a ajuns în apele interioare.
Cătălin Țibuleac:
Principala ipoteză de lucru este ca somnul african să fi ajuns în Deltă în urma „scăpării” dintr-o crescătorie.
Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării este o organizație neguvernamentală, platformă de parteneriat public-privat pentru județul Tulcea, înființată în 2018, cu scopul de a dezvolta și de a promova destinația turistică Delta Dunării și Dobrogea de Nord.
Foto: Digi24