Sute de persoane au făcut alergie
Medicii dermatologi susţin că în ultima săptămână sute de pacienţi s-au prezentat la spital după ce înţepăturile de ţânţar s-au transformat pur şi simplu în nişte umflături vineţii, ca în cazul Alexandrei. “Au apărut foarte multe cazuri, în special de copii pişcaţi de ţânţari, în ultima săptămână. De cele mai multe ori, înţepăturile cauzează mâncărime şi, odată locul scărpinat, cresc şansele ca zona să se infecteze. De aceea e recomandat ca în momentul în care se observă o inflamare a zonei înţepate să te prezinţi la un control la medicul dermatolog. Ceea ce mi se pare însă curios e numărul persoanelor care au făcut alergie după înţepătură. Nici eu ca medic dermatolog nu pot să găsesc o explicaţie”, ne-a declarat dr. Viorel Ivănuş, de la Clinica Puls.
Şi la Centrul de Diagnostic şi Tratament Victor Babeş a fost o invazie de pacienţi, care au ajuns cu alergii provocate de ciupiturile de ţânţar. “Zonele înţepate de aceste insecte se infectează din cauza substanţei iritante pe care ţânţarul o emană atunci când pătrunde în piele”, ne-a spus dr. Gabriela Florescu, dermatolog la Centrul de Diagnostic şi Tratament Victor Babeş.
Cum te protejezi de aceste insecte
Dr. dermatolog Viorel Ivănuş (foto) te învaţă ce trebuie să faci pentru a te proteja de ţânţari:
• foloseşte creme şi spray-uri speciale pentru corp, care alungă aceste insecte
• evită plimbările prin parcuri cu lacuri
• dacă ieşi la plimbare seara, îmbracă o pereche de pantaloni şi o bluză cu mâneci lungi
• ziua poartă haine închise la culoare, ţânţarii sunt atraşi de culori deschise
• în casă, foloseşte sisteme cu ultrasunete sau pastile speciale pentru ţânţari
• dacă locuieşti la curte, îngrijeşte spaţiile verzi, tunde iarba cât mai des şi curăţă gardul viu de uscături şi de frunze în exces
• nu folosi parfumuri foarte dulci sau florale pentru că atrag insectele.
Loţiunile împotriva ţânţarilor sunt utile
În magazine se găsesc diverse produse contra ţânţarilor. Medicii ne sfătuiesc să le folosim cu încredere atunci când mergem într-o zonă “populată” cu multe insecte, cum sunt parcurile, pădurile şi malurile apelor. Atenţie însă, aceste loţiuni au efect pentru o scurtă perioadă. Preţul lor variază între 10 şi 19 lei.
Ploaia a dat peste cap dezinsecţia
Ploaia sau campania electorală, cine e vinovat de înmulţirea ţânţarilor? Deşi bucureştenii susţin că autorităţile înfierbântate în lupta electorală au uitat de dezinsecţie, pentru că pe străzi, în ultima perioadă, nu s-au văzut tunurile care împrăştie substanţe contra insectelor, reprezentanţii societăţii responsabile cu stârpirea ţânţarilor spun că ploile sunt vinovate. Andrei Leca, directorul firmei care face dezinsecţia şi deratizarea în Capitală, susţine că ploaia le-a dat planurile peste cap.
“Tratamentele au început cu două luni întârziere din cauza ploilor. Angajaţii noştri stropesc în fiecare seară, dar spre exemplu ieri seară (luni – n.r.) a plouat, deci soluţia a fost spălată. Noi stropim atât cât ni s-a spus de specialiştii Ministerului Sănătăţii şi nu mai mult, pentru că intoxicăm populaţia. Cert e că nu ne confruntăm cu o invazie atât de mare de ţânţari cum a fost cea din 2010. Noi vom continua tratamentele până la 30 septembrie”, ne-a declarat Leca. (Delia Chilianu)
În primăvară am avut invazie de căpuşe
În luna martie a acestui an, o altă invazie – cea a căpuşelor – a pus stăpânire pe zonele verzi. Câteva săptămâni mai târziu, cazul lui Şerban Ionescu, actor care a fost suspect că suferă de borelioză sau boala Lyme, după ce a fost înţepat de o căpuşă, a creat o adevărată isterie. În scurt timp, mii de români înţepaţi de această insectă au luat cu asalt spitalele, temându-se să nu sufere de aceeaşi boală. Ulterior, diagnosticul pentru afecţiunea artistului a fost pus la îndoială de medicii de la Spitalul Fundeni, iar în scurt timp isteria căpuşelor s-a stins.