Ori să o spargi cu un glonţ… Ce poate fi în mintea unor oameni care, într-o seară, s-au trezit ameninţaţi că-i paşte moartea doar dacă mişcă-n front? Că au nimerit într-un platou de filmare? Se poate. Căci în România, aşa ceva puteai să vezi doar pe ecrane.

Până acum… Se anunţă însă vremuri tulburi, căci ce s-a întâmplat vineri la Cluj-Napoca ori în urmă cu mai bine de două săptămâni la Braşov ar putea fi doar începutul. Doar două semnale că ne vin acasă nu numai căpşunarii ori muncitorii de pe şantierele Europei, ci şi infractorii, cu tot cu bandele lor… multinaţionale.

În urmă cu ceva timp, înainte ca la Braşov doi oameni să fie ucişi şi un al treilea rănit în timpul unui jaf armat rămas neelucidat, reporterii Libertăţii au căutat să afle dacă nu cumva criza financiară care a lovit Europa nu-i va direcţiona pe borfaşi spre România, o ţară care, din punct de vedere economic, a crescut ca Făt-Frumos în cinci ani cât alţii în zece…

Temerile ne-au fost confirmate rapid. Poliţia are indicii că mulţi dintre nelegiuiţii care şi-au făcut de cap în Europa îşi vor muta cartierul general în România şi că îşi vor aduce cu ei parteneri bulgari, basarabeni ori albanezi, care s-au dovedit a fi de nădejde.

«Există semnale că România va fi lovită de un val de violenţe»

“Există, din păcate, semnale că România va fi lovită de un val de violenţe”, ne-a declarat comisarul-şef Mihai Pitulescu, şeful Serviciului Investigaţii Criminale din Poliţia Capitalei. Mai îngrijorător este, potrivit unor anchetatori cu experienţă, faptul că în ţară nu vin infractori de mânantâi, mafioţi care pun la cale “tunuri” mari, fără a da însă în cap cuiva. Vin cei din eşalonul doi, care sunt însă foarte violenţi.

Ei nu fac afaceri necurate pe care le dirijează din umbră. Scot pistolul şi iau banii. Mai exact, diferenţa dintre hoţii “autohtoni” şi cei “de import” este aceea dintre un spărgător de locuinţe care pândeşte o casă şi se asigură că stăpânii sunt plecaţi când dă el lovitura şi un altul care intră să-şi ia prada, indiferent de context, fiind pregătit, practic, pentru orice. Inclusiv să dea în cap la nevoie…

 Doi morţi într-un atac sângeros la Braşov

Pe 29 ianuarie, doi bărbaţi au murit şi un altul a fost grav rănit, în urma unui atac armat la o casă de schimb valutar din centrul Braşovului. Incidentul a avut loc seara, când doi angajaţi ai exchange-ului au ieşit din unitate, luând cu ei şi încasările din ziua respectivă. Abia urcaseră în maşină, când un bărbat s-a apropiat de ei cu un pistol în mână. Pasagerul din dreapta a fost împuşcat în ochi şi în umăr, iar şoferul în inimă.

Ucigaşul a luat una din plasele cu bani şi a fugit. Un trecător care a încercat să îl reţină pe atacator a fost, de asemenea, împuşcat. În acel moment, banditul a scăpat punga cu bani. Supravieţuitorul atacului, Răzvan Gruşin, a fost externat ieri, după 19 zile de spitalizare. Pe de altă parte, Serghei Gorbunov, unul dintre suspecţii în acest caz, a susţinut ieri, la Judecătoria Deva, că nu a participat la atacul de la Braşov şi nici la tâlhăria din Deva de acum şase ani, când patronul unei case de schimb valutar a fost jefuit de 65.000 de lei, incident despre care s-a spus că a fost comis de Gorbunov.

Jaf armat la o bancă din Cluj

Două persoane înarmate care purtau cagule pe faţă au intrat, vineri după-amiază, într-o filială a Băncii Transilvania, din cartierul clujean Mănăştur, cu intenţia de a goli încasările. Jefuitorii l-au imobilizat mai întâi pe paznicul băncii cu un instrument care produce electroşocuri. I-au avertizat, apoi, pe ceilalţi 10-15 oameni din unitate şi au cerut unei casiere să deschidă seiful. Femeia a acţionat butonul de panică şi a fost lovită.

În mai puţin de două minute, hoţii au ieşit din bancă cu 60.000 de euro şi au urcat într-un BMW, unde erau aşteptaţi de doi complici. Poliţiştii verifică acum o grupare din care făceau parte patru bărbaţi care, în 2007, au jefuit cu acelaşi mod de operare mai multe magazine din Cluj. Pentru faptele de atunci, hoţii au fost condamnaţi în 2008 la câte doi ani de închisoare cu suspendare.

Basarabenii sunt la putere

Dublul asasinat de la Braşov şi hold-upul de la banca din Cluj sunt, fără doar şi poate, două exemple grăitoare care susţin trist previziunile îngrijorătoare. “Stăm pe un butoi cu pulbere. Acum, încă mai acumulăm infractori, dar n-am ajuns la vârf.

De ceva vreme revin la noi răufăcători care au făcut prăpăd în Polonia, Slovacia ori Cehia. Sunt bande formate din infractori de diferite naţii. La noi, basarabenii sunt acum la putere. E şi firesc. Pot intra destul de uşor în România. Îşi fac, pentru câteva mii de euro, acte false şi îşi iau vize”, ne-a declarat unul dintre oamenii legii care cred că dacă nu vom schimba ceva curând, lucrurile ar putea scăpa de sub control.

Citiţi mâine cât de calificaţi sunt răufăcătorii ce revin în ţară

Urmărește-ne pe Google News