Medicii au povestit că părinții au fost cei care au sesizat problemele copiilor și au cerut sprijinul pentru a-i ajuta să depășească dependenţa de computer, de tabletă sau de smartphone. Prof. dr. Roxana Chiriţă, directorul medical al Institutului de Psihiatrie „Socola“ a explicat că ideea unui Centru de Cercetare pentru copiii şi adolescenţii afectaţi de dependenţa de tehnologie a venit ca un răspuns la cererile părinţilor.
Medicii au explicat că numai anul trecut, din cei 7.000 de copii care s-au prezentat anul trecut la Institutul de Psihiatrie ”Socola“, 40% prezentau tulburări comportamentale, iar aproximativ 15% erau dependenţi de tehnologie. Adică, aproximativ 1.000 de copii erau dependenţi de tabletă sau smartphone sau aproape 3 copii în fiecare zi, iar numărul este în creștere.
Calculatorul trebuie să fie utilizat maximum o oră pe zi
”Un copil de patru-cinci ani nu ar trebui să ştie de calculator, ci de cărţi. Calculatorul trebuie să fie utilizat o oră cel mult, dar numai pentru jocuri de dezvoltare a perspicacităţii sau a imaginaţiei. Atât jocurile, cât şi navigarea pe Internet provoacă dependenţă“, a declarat pentru Ziarul de Iași prof. dr. Roxana Chiriţă.
Iar dacă pentru tinerii cu probleme se recomandă o terapie care durează chiar şi câteva luni, în unele cazuri fiind nevoie şi de tratament medicamentos, pentru copiii mai mici se aplică terapia cu povești.
”Poveştile lui Ion Creangă au un efect foarte bun asupra copiilor. Metaforele îl fac pe micuţ să se identifice cu eroul principal pozitiv şi să adopte strategia acestuia de rezolvare a problemelor. În străinătate este de mult timp înfiinţat acest sistem de rezolvare a dependenţei. La noi acum este foarte grav, dependenţa poate duce şi la tulburări de natură neurologică. Copiii creează o bulă de tip autist în care devin puternici, invulnerabili şi cred că pot controla situaţia“, e de părere Mihaela Ghircoiaş, psiholog pediatru la Spitalul de Copii ”Sfânta Maria“ din Iaşi.
În plus, medicii îi sfătuiesc pe părinți să încerce să evite astfel de situații inclusiv prin a nu cumpăra tablete sau telefoane copiilor. În plus, micuții ar trebui încurajați să se joace în aer liber, să își petreacă vacanțe la bunici sau să aibă grijă de un animăluț.