”Sunt 21 de cazuri de scarlatină în colectivităţi şcolare şi preşcolare, cazuri pentru care a fost instituit tratamentul în condiţii de izolare la secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Argeş. S-au luat măsuri de aerisire şi dezinfectare a claselor. Scarlatina afectează cu precădere copii cu vârstă de 10 ani. Este cel mai indicat ca cei care suferă de simptomele acestei afecţiuni să se prezinte la medicul de familie”, a declarat Adrian Stoica, director adjunct al DSP Argeş, citat de Ziarul Top.
Scarlatina este o boală eruptivă infecto-contagioasă acută, specifică copilăriei, mai frecventă sub vârsta de 10 ani, determinată de variate tipuri de streptococi beta-hemolitici de grup A toxigeni. Clinic, scarlatina se caracterizează prin debut brusc cu febră, stare generală modificată, angină şi erupţie micropapuloasă eritematoasă caracteristică, urmată de descuamare tegumentară.
Scarlatina se transmite pe cale aeriană, de la bolnavi sau de la purtătorii de streptococ la copiii sănătoşi. Boala debutează brusc, cu febră mare, după o perioadă de incubaţie de maximum cinci zile. De obicei, în perioada de incubaţie, nu este prezent nici un simptom. După perioada de incubaţie apar dureri de cap, dureri de gât, inflamarea amigdalelor, febră mare care poate ajunge chiar la 40 de grade Celsius, stări de vomă şi dureri abdominale.