Tushar Advani, 20 de ani, e cetățean român de origine indiană, stabilit în România de cinci ani.
Eșecul participării tinerilor la vot în 2016, care a rămas unul amar în istoria recentă a democrației românești, i-a determinat pe Tushar și pe prietenii săi să încerce să miște ceva. Să se implice.
Mai mulți elevi și studenți povestesc, pentru site-ul de educație Școala 9 BRD, cum să folosească timpul prezent și rețeaua de socializare Instagram pentru ca votul să devină „cool” – interesant pentru tineri.
Cristi Drăgan, 22 de ani, spune că în limba engleză există expresiile „talk with” și „talk to”, adică „vorbești cu mine” sau „vorbești către mine”. „Politicienii abia așteaptă să vorbească către noi. Ceea ce este necesar, dar ei trebuie să învețe să și dialogheze cu noi. Tinerii nu mai au timp și nici răbdare să asculte monologuri demagogice”.
Cristi este acum în Londra, unde scrie la licența sa despre cum poți să extinzi activitatea unui ONG din București în alte orașe. Între timp lucrează și ca asistent universitar la Minerva Schools de la KGI.
De la București, îi răspunde prietenul său vechi, cetățeanul român de origine indiană, Tushar Advani. Lumea e, într-adevăr plată, după o celebră expresie a lui Thomas Friedman.
Proiectul lor politic de pe Instagram, politic în sensul că vor să facă politica dezirabilă și atractivă pentru elevi, are deja 6.000 de urmăritori.
Un român la Londra, un indian la București și alegeri parlamentare duminica viitoare, pe 6 decembrie. Puteți citi toată povestea pe Școala 9 BRD, un proiect editorial dedicat educației, inițiat de bancă și realizat de jurnaliști independenți.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro