Salata de creveţi, homarul rece, păstrăvul afumat (gustările în general), pastele şi carnea de miel sunt mai savuroase dacă le “asortezi” cu vin alb, rămânând la alegerea ta dacă optezi pentru unul dulce, unul demisec sau unul sec.
Vinul roşu este indicat în caz că ai comandat antricot preparat la grătar, muşchi de vită, carne de raţă, vânat sau pastramă. Friptura de vită “alunecă” mai bine pe gât cu un vin roşu sec, iar cel demisec e alegerea perfectă lângă o friptură de curcan sau de porc. Pentru aceasta din urmă poţi comanda şi un vin rozé.
Joseph Hadad ne-a lămurit şi care e “rostul” celorlalte băuturi în timpul mesei. Aşa am aflat că:
• whisky-ul şi coniacul se beau, de obicei, înainte de masă. Se servesc reci, cu gheaţă;
• pentru deschiderea apetitului, poţi comanda 30-50 ml de Campari ori Martini înainte de masă. Sunt băuturi uşoare, preferate în special de femei;
• lichiorurile “merg” atât ca digestiv, adică la începutul mesei, dar şi la sfârşitul acesteia;
• ginul se bea numai la începutul mesei, cu lămâie;
• berea e completarea perfectă a unei mese alcătuite din pizza, mezeluri, peşte afumat ori cârnaţi.