Clericul musulman care se pregătește să conducă ceea ce, dacă totul decurge conform planului, va deveni cel mai mic stat din lume, are planuri relaxate pentru micuța țară nouă. Statul său musulman sperat din Tirana, capitala Albaniei, va permite consumul de alcool, va lăsa femeile să poarte ceea ce își doresc și nu va impune reguli de stil de viață.

Liderul suprem al Bektashi, Edmond Brahimaj, cunoscut și ca Baba Mondi, va conduce noul stat. El promite o abordare tolerantă și liberală a islamului: „Dumnezeu nu interzice nimic; de aceea ne-a dat minți”, a declarat Baba Mondi.

Cine va fi conducătorul noului stat

Prim-ministrul albanez, Edi Rama, spune că va anunța planurile pentru noua entitate statală, care va fi numită Statul Suveran al Ordinului Bektashi, în viitorul apropiat. „Toate deciziile vor fi luate cu dragoste și bunătate”, a spus Baba Mondi, în vârstă de 65 de ani, un fost ofițer al armatei albaneze, care este venerat de milioane de oameni din întreaga lume prin titlul său oficial, Sfinția Sa Haji Dede Baba.

Domeniul Bektashi în Tirana se întinde pe 10 hectare și include o sală de rugăciune, un muzeu, o clinică și birourile administrative. Ordinul Bektashi, fondat în secolul al XIII-lea în Turcia, și-a mutat sediul în Albania acum aproape un secol, după persecuții în țările musulmane.

Bektașii au jucat un rol important în istoria Albaniei, promovând o versiune relaxată a islamului și ajutând la unirea comunităților musulmane și creștine în lupta pentru independență față de Imperiul Otoman. Prim-ministrul Rama speră că noul stat va promova toleranța religioasă și va combate stigmatizarea musulmanilor.

Liderul ordinului Bektashi Order, Edmond Brahimaj, în dreapta. Foto: Profimedia Images

Un sfert din dimensiunea Vaticanului

Într-un interviu, Edi Rama, prim-ministrul Albaniei, a declarat că scopul noului stat este promovarea unei versiuni tolerante a islamului cu care Albania se mândrește. „Ar trebui să avem grijă de această comoară, care este toleranța religioasă și pe care nu ar trebui să o luăm ca ceva garantat”, a spus el.

Un microstat islamic declarat moderat, a spus premierul, va trimite un mesaj: „Nu lăsați stigmatizarea musulmanilor să definească cine sunt musulmanii”. Teritoriul noului stat islamic propus este un complex într-un cartier rezidențial cu chirie redusă din estul Tiranei. Va avea doar un sfert din dimensiunea Vaticanului, în prezent cea mai mică țară din lume, guvernată de papa, un monarh absolut.

Edi Rama, prim-ministrul albanez. Foto: Profimedia Images

O echipă de experți juridici elaborează legislația pentru definirea statutului suveran al noului stat, care va trebui aprobată de Parlamentul Albaniei. Nu este clar câte țări vor recunoaște suveranitatea Bektashi, Iranul fiind puțin probabil să o facă.

Fără armată, grăniceri și instanțe

Deși una dintre cele mai sărace țări ale Europei, Albania are o istorie lungă de a ajuta oamenii nevoiași, adăpostind evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și afgani care fugeau de talibani în 2021 . Aeroportul său internațional poartă numele Maicii Tereza, călugărița de etnie albaneză care a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru activitatea sa de caritate în India.

Baba Mondi a militat împotriva extremismului și promite că noul stat nu va avea ambiții teritoriale. Deși numărul exact de credincioși Bektashi este neclar, mulți o consideră religia națională a Albaniei.

Centrul mondial Bektashi din Tirana, Edmond Brahimaj le vorbește credincioșilor. Foto: Profimedia Images

El a spus că noul stat Bektashi ar putea avea nevoie de un mic serviciu de informații „pentru că și noi avem inamici”, dar nu va avea o armată, grăniceri sau instanțe. Detalii, cum ar fi cine va fi eligibil pentru pașapoarte, mai trebuie să fie stabilite, a adăugat el, dar culoarea pașaportului a fost decisă: verde, o culoare importantă în islam. Albania permite dubla naționalitate.

Mulți Bektași salută planul ca pe o oportunitate de a întări islamul tolerant și de a transmite un mesaj de coexistență pașnică. Deși recunoaște că procesul va dura, premierul Rama, care e un romano-catolic nepracticant, este hotărât să lupte pentru această cauză, chiar dacă unii îl vor considera „nebun”.

Urmărește-ne pe Google News