Fostul președinte a fost acuzat, miercuri, 14 august, de infracțiunile de „vătămare gravă agravată într-un context de amenințări de gen și coercitive”.

În rechizitoriu, procurorul a subliniat că Yañez „a suferit o relație traversată de hărțuire, hărțuire psihologică și agresiune fizică într-un context de violență de gen și intrafamilială”.

Agresiunile s-au dezvoltat în timp, „pe baza relație de putere asimetrică și inegală, care a crescut exponențial prin alegerea lui Fernández ca președinte al națiunii și exercitarea funcției”.

Punerea sub acuzare a fost decisă de procurorul federal Ramiro González. Magistratul a descris 9 acte de violență împotriva lui Yañez și a ordonat aproximativ 30 de măsuri probatorii.

Printre acestea, citarea unor martori precum María Cantero, fostă secretară privată a lui Alberto Fernández, Federico Saavedra, fost șef al unității medicale prezidențiale sau Miriam Yañez Verdugo, mama Fabiolei.

Procurorul a cerut înregistrările de pe camerele de securitate ale reședinței din Quinta de Olivos din 2021 până în 2023. O altă măsură a fost solicitarea întregului istoric medical al fostei prime-doamne privind tratamentul psihiatric care s-a efectuat la clinica INECO și tratamentul de fertilitate pentru a rămâne însărcinată, la Clinica Fertilis.

Alberto Fernandez. Foto: Hepta

„M-a forțat să fac avort. Maltratarea, hărțuirea, bătăile, toate erau constante”

Yáñez și Fernández au un fiu de 2 ani și 4 luni, Francisco. Micuțul locuiește cu mama sa la Madrid, în Spania.

Yañez a depus mărturie, pe 13 august, timp de aproximativ patru ore, prin videoconferință. În declarația sa, femeia a confirmat că Fernández a forțat-o să facă avort și a spus că „maltratarea, hărțuirea, disprețul, agresiunile, bătăile, toate fost constante”. 

Ea a precizat că Ayelén Mazzina, ministru pentru egalitate din guvernul lui Alberto Fernández, știa despre agresiuni pentru că, într-o călătorie în Brazilia, i-a arătat fotografiile cu urmele agresiunilor.

În ciuda acestui fapt, ea nu a făcut nimic. Procurorul González a deschis un dosar separat pentru a investiga acest caz.

Fernández a negat toate acuzațiile. Un tribunal argentinian i-a interzis să părăsească țara pe perioada anchetei.

Urmărește-ne pe Google News