2003 este un an foarte sarac in ghiocei
„Ca sa-si poata face zborul de sanatate, albinele au nevoie de o temperatura exterioara de 10-12 grade Celsius, lucru care nu s-a mai intamplat din decembrie. Acest fapt pune in pericol atat populatiile de albine, cat si flora specifica primaverii. Ghioceii, de pilda, s-au gasit foarte rar de 1 si de 8 martie, in comparatie cu anul trecut, cand, in aceeasi perioada, sezonul lor deja trecuse. In plus, ei nici nu vor mai inflori anul acesta, 2003 putand fi considerat un an foarte sarac in ghiocei”, ne-a declarat Corneliu Pop, cercetator principal la INMH.
Ce s-a intamplat de fapt cu albinele? Reziduurile provenite din traiul in „hibernare” sunt purtatoare de agenti patogeni care le provoaca o boala digestiva. Multe dintre ele mor in timpul iernii din cauza acestei boli. De aceea, ele trebuie sa-si faca acele zboruri „de curatire”. Faptul ca in ultimele luni temperaturi foarte scazute nu le-au lasat sa iasa din stup a determinat o acutizare a bolii si aparitia diareei.
„E foarte grav”, ne-a spus Ion Guresoaie (foto), cercetator la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultura. „Aceasta boala a diminuat vitalitatea albinelor din majoritatea stupilor, in special din jumatatea de nord a tarii. Deocamdata, studiem posibilitatile de evitare a unei catastrofe. Albinele ar trebui sa tina regim in aceasta perioada. Oricum, prin slabirea organismului lor, exista pericolul ca acestea sa nu mai poata face culegerea timpurie. Adica sa nu mai poata produce celebra miere de salcam, care este unul dintre cele mai bune produse de apicultura”, este de parere Ion Guresoaie.