Albirile sunt tehnici care se folosesc pentru corectarea aspectului inestetic produs de colorarile dentare sau, pur si simplu, pentru obtinerea unui zambet mai stralucitor.

Coloratiile  dentare pot fi extrinseci si intrinseci. Cele extrinseci sunt determinate in principal  de pigmentii alimentari, prin consumul de ceai, cafea, tutun etc. Acestea de cele mai multe ori se pot inlatura prin realizarea unui detartraj riguros, insotit de un periaj profesional atent.

Albirea propriu-zisa se realizeaza insa in cazul coloratiilor intrinseci (din interiorul dintelui). Acestea sunt cauzate de inaintarea in varsta, de antibiotice etc. sau de pierderea vitalitatii dintilor din diferite cauze (fracturi etc.). In aceste ultime situatii rezulta o hemoragie intensa cu impregnarea tesuturilor din profunzime. Dintele va avea astfel o culoare cenusie sau portocalie. Albirile se pot realiza de catre pacient, acasa, sau de catre medicul dentist in cabinet.

Durata sedintei variaza de la caz la caz, de la 30 de minute la 2-3 ore, in functie de mai multi factori, cum ar fi: tehnica de albire adoptata, gradul de colorare a dintilor, concentratia substantei active a gelului de albire etc. In cazul albirilor la domiciliu se realizeaza gutiere in care pacientul va aplica substanta de albit.

Noi recomandam ca sedintele de albire sa se realizeze in cabinetul stomatologic, sub supravegherea medicului stomatolog, care poate interveni ori de cate ori situatia o impune, deoarece sedintele repetate pot duce la dureri tranzitorii ale dintilor sau ale gingiei.

Albirile nu se fac pe dinti cariati sau in cazul unei igiene bucale precare. In acest scop dintii trebuie tratati inaintea sedintelor de albire. S-a demonstrat ca albirea dintilor motiveaza pacientul pentru o stare de sanatate orala buna, din dorinta de a mentine rezultatele un timp mai indelungat.

La sfarsitul fiecarei albiri se vor aplica geluri sau solutii cu fluor pentru scaderea sensibilitatii dintilor expusi. Indiferent de situatia clinica, medicul stomatolog trebuie sa sfatuiasca pacientul si sa-l indrume spre situatia optima de tratament.

Dr. Ada Epistatu Medic stomatolog

 
 

Urmărește-ne pe Google News