Cuprins:
Conform Ordonanței de Urgență 195/2002, conducerea unui autovehicul cu o concentrație de alcool în sânge de peste 0,80 g/l (sau peste 0,40 mg/l în aerul expirat) este considerată infracțiune. Această faptă se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.
În cazul în care un șofer este depistat cu o alcoolemie de peste 0,40 mg/l în aerul expirat, acesta va fi dus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice. Dacă se confirmă că nivelul de alcool în sânge depășește 0,80 g/l, permisul de conducere va fi suspendat automat și se va întocmi un dosar penal.
Situații în care sancțiunile sunt mai puțin severe
Pentru concentrații mai mici de alcool, între 0,01 și 0,40 mg/l în aerul expirat, sancțiunile sunt mai puțin severe.
În aceste cazuri, șoferul va primi o amendă contravențională și i se va suspenda permisul de conducere pentru 90 de zile. Amenda poate ajunge până la 4.050 de lei.
Poate fi redusă perioada de suspendare a permisului?
Soferii care au fost amendați contravențional pentru conducere sub influența alcoolului pot redobândi permisul doar la finalul perioadei de suspendare. Acest lucru înseamnă că nu există posibilitatea de a reduce perioada de suspendare a permisului în cazul consumului de alcool, prin susținerea unui examen.
În situația în care un șofer a comis o infracțiune (concentrație de alcool peste limita legală), perioada de suspendare a permisului este nedeterminată. Permisul poate fi redobândit doar după finalizarea cercetării penale sau după executarea pedepsei.
Atenție la medicamentele cu efect psihoactiv
Șoferii trebuie să fie atenți și la medicamentele pe care le consumă. Unele medicamente pot avea efect psihoactiv și pot genera un rezultat pozitiv la testul antidrog. Acest lucru poate fi considerat infracțiune și poate duce la suspendarea dreptului de a conduce.